Suomenlinna, historian havinaa

Elämyksellinen kotimaan matkailu jatkui Suomenlinnan kierroksella, tässä muutama tunnelmapala. Jos olet nautiskelija, vierailet paikallisissa pikku kahviloissa ja ruokapaikoissa. Cafe Silo löytyy heti lauttalaiturin lähettyviltä ja Kahvila Piper taas hiukan pidemmältä Piperin kukkulan päältä. Kallioterassilta oli todella upeat näkymät, lokkien kanssa vaan kannattaa olla tarkkana, sillä ne kuvittelevat saavansa tarjoilusta oman osansa. Piperissä on tarjolla päivän keitto, pientä suolaista, virvokkeita, olutta, viiniä ja etukäteen tilattaessa piknik-koreja. Cafe Vanilla tarjoaa ihanat kakut ja muut leivonnaiset vaaleanpunaisessa kauppiaskorttelin puutalossa. Vanillan vieressä kasvoi koko reissun upein jasmike, joka oli täydessä kukassa, ihan pakko oli napata kuva ja hitsi mikä tuoksu.

Jos olet tarkan markan matkalla, nappaat lauttasataman vieressä olevasta K-kaupasta itsellesi pikku piknik-eväät. Valikoima on selvästi suunnattu nälkäisille turisteille ja kaikkea kivaa pikku purtavaa löytyy mukaan otettavaksi. Eväspaikkoja saarelta kyllä löytyy, muista että grillaus ja avotulen teko on kielletty. Kannattaa kiertää pääreitti, karttoja on tarjolla lauttasataman vieressä sekä eksyä myös sivupoluille, joista löytyy mielenkiintoista katseltavaa. Tarkan markan matkustaja suuntaa paikalle maanantaina ja vierailee ihastuttavan yksinkertaisessa kirkossa kuuntelemassa ilmaisia musiikkiesityksiä, joita on aina kahdeltatoista. Suomenlinnasta löytyy myös erilaisia opastettuja kierroksia sekä kesäteatteri. Kesäaikaan saattaa olla välillä ruuhkaa, sillä paikkoja käy ihastelemassa miljoona turistia vuosittain. Suosittelenkin lähtemään saarenkiertoon jo aamutuimaan, sillä silloin lautallakin on mukavan väljää ja voi rauhassa tutustua ympäristöön.

Itseäni ehkä eniten viehättää monimuotoinen rosoisuus, jota on nähtävissä ihan joka paikassa, kauniit kiviset ja tiiliset pinnat ovat suunnattoman kauniita. Tunnustan, että hiplasin yhtä jos toistakin seinää. Ukkoa veti puoleensa Suomen vanhin telakka ja sen edelleen toiminnassa oleva allastelakka, jossa lähinnä kunnostetaan puisia purjealuksia. Alueelta löytyy myös sepän paja, veneveistämö ja purjeneulomo. Tämäkään kotimaan matkailu ei ole hinnan kiroissa, sillä edestakainen lauttamaksu on 5e.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14249