Puutarhassa nyt

♥ Juttu sisältää mainoslinkkejä

Tampere check ja mitä siitä seurasikaan. Valtavat rakot kantapäissä, kun uudet kesäkengät eivät soveltuneetkaan ruokapaikan etsintään, meillä kun se perinteisesti vaatii aina pidemmän kävelylenkin ja analysoinnin. Nyt ei voi pitää kumppareita, sillä iho on niin julmetun kipeä ja olen suorastaan ahdistunut, sillä puutarha kutsuu koko ajan melkein huutamalla pihatöihin. Ehkä pitäisi hakea sellainen tekoiholoota apteekista ja lakata kitisemästä. Onneksi monta kesää palvelleet sandaalit sopivat juuri kivasti ja niiden kanssa voi odotella jalkojen palautumista.

Pihassa tapahtuu koko ajan, kaikki kasvaa ihan huikealla nopeudella, puut ja pensaat kukkivat kukin vuoronperään ja montaa ilostuttajaa löytyy, kun kiertelee ulkona. Viherpeukalot ilahdutti minua ihanalla kasvipaketilla ja firma kuuluu siihen kastiin, jota haluan muillekin kehaista. Balinsädepalmu yläkuvassa on ollut ulkona nyt nelisen viikkoa ja hän tykkää todella kovin sekä auringosta että kosteasta meri-ilmasta. Kaverina hänellä on pari muutakin palmua ja voisin kirjoitella palmuista ihan oman juttunsa myöhemmässä vaiheessa. Ne ovat siitä kivoja, että hoito on helppoa varsinkin jos vaihtaa mullan seramikseen, jolloin ei tarvitse pelätä juurten loukkaantuvan liiasta märkyydestä. Seramiksesta on tulossa myös ihan oma juttunsa.

Anopilta löytyy kauneimmat pelargonit mitä tiedän ja siellä kuistin ikkuna on täynnä erivärisiä kukkijoita koko kesän. Itse en ole mikään mahdoton pelargonifani johtuen ehkä siitä että niihin on tullut liian useasti tökättyä nenänsä lapsuudessa, mutta kun näin tämän riippapelargonin ”dark red”, joka saapui Viherpeukaloilta olin ihan myyty. Söpöset lehdet, jotka avautuvat tuollaisista pikkuisista sykeröistä ja vallattoman kaunis kasvutapa, odotan ihan innolla hehkuvanpunaista kukintaa. Laitan siinä kohtaa teille uudet kuvat. Pelargoni kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla ja sopii vaikka paahteiselle parvekkeelle. Hyvät hoito-ohjeet löytyy tästä. Tämä lähtee ehdottomasti loppusyksystä anopin talvetettavaksi, jotta saamme iloita tästä ensi kesänäkin.

Jos pitäisi valita joku perenna ylitse muiden, se olisi kuunlilja. Värejä, muotoja ja variaatioita on lukemattomia ja olen niitä monta vuotta keräillyt meidän pihalle. Jakaminen on helppoa keväällä, kun vaan polkaisee lapiolla kuunliljapehkosta paloja irti. Jakaminen vain lisää kuunliljojen kasvutahtia ja ne nauttivat siitä, kun saavat poisotettujen palojen tilalle uutta ravinteikasta multaa. Viherpeukaloilta löytyy lähes vuosittain jotain lajikkeita, joita ei meillä vielä ole ja koska olen kärsimätön ja haluan nopeasti valmista, istutan monta juurakkoa samaan kohtaan, jolloin tulosta tulee nopeammin. Tänä kesänä ihastuin erityisesti ”Fragrant Bouquet”, ”Paul´s glory” ja ”Victory” -lajikkeisiin. Nämä kuunliljat ovat siitä niin verrattomia, että vaikka ne keväällä tupsahtavat pintaan hiukan hitaanlaisesti, kestävät sitten komeina pakkasiin saakka. Näiden alla ei myöskään rikkaruohot viihdy, joten kuunliljapenkkien hoito on äärimmäisen helppoa.

Tänä syksynä aion toteuttaa suunnitelman istuttaa kuunliljojen välit täyteen sipulikukkasia, jotta heti keväällä on jotain ihailtavaa, eikä maa ole niin pitkään paljaana. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se menikään. Tilaan sipulit Viherpeukaloilta, sillä niin olen aikaisemmatkin tilannut ja hyvin ovat toimineet. Lisäksi kun siellä kasveilla on kasvuunlähtötakuu, voi huolettomalla mielellä istutella. Tosin olen monta tilausta tehnyt ja kaikki kasvit ovat lähteneet loistavasti kasvuun, joten eipä siinä ole ollut mitään ongelmaa. Nyt saa muuten yli 200 euron tilauksiin ilmaisen toimituksen. Se on aika hienoa, kun ajattelee vaikkapa tällaista saarelaista, jolla on pitkä matka sipuleita ostamaan.

Nuo pikkukanadanhemlokit ovat suorastaan vastustamattoman nättejä heleänvihreän neulastonsa kanssa. Tämä on sellainen tiivis ja hidaskasvuinen havu, joka vaatii isona vain metrin verran tilaa. Sopii siis hiukan pinemmällekin pihalle. Parhaiten tämä hemlokki viihtyy puolivarjoisella paikalla ja meillä nämä pääsivätkin isompien puiden katveeseen. Pikkukanadanhemlokin kaveriksi istutin hiekkamarunaa, joka on loistava hopeanhohtoinen maanpeitekasvi vaikkapa kivikkoistutuksiin. Tämä viihtyy hiekan- ja soransekaisessa maassa ja tykkää auringosta. Sopii sävynsä puolesta loistavasti vihreiden havujen kanssa ja muodostaa kauniin hopeisen maton havujen alle.

Takaterassin pöydällä kasvaa Viherpeukaloilta tullut limetti, joka on Kaakkois-Aasiasta lähtöisin oleva sitruspuu. Luonnossa tästä tulee usean metrin korkuinen, mutta harvoinpa nämä sisätiloissa sellaiseksi kasvavat. Meillä kotona tosin on muutama todella jättimäinen sitruspuu, joille tilatkin pitää olla sisällä korkeat ja valoa riittävästi. Kunhan tämä yksilö pääsee pian uuteen kasvualustaan ja nautiskelee kesän ajan ulkona, pääsee hän talveksi sisälle kasvivalojen alle. Nyt vain säännöllistä lannoitusta ja aurinkoa, niin hyvä tulee.

Alimmaisessa kuvassa on muuten ruukkuvadelma ”Ruby Beauty”, joka sopii mainiosti terassille tai vaikka pienelle parvekkeelle. Hänenkin kasvualustansa on vaihtumassa isompaan ruukkuun, jossa myös talvetus tapahtuu viileissä sisätiloissa. Ruukkuvadelma on runsassatoinen ja lähes piikitön ja kasvukorkeutta maksimissaan metrin verran. Vadelma pitää kuohkeasta kasvualustasta, joten kannattaa laittaa mullan joukkoon vaikka kuorirouhetta tai hiekkaa. Lisäksi ruukku pitää valita niin, etteivät juuret mätäne liiasta kosteudesta, reiällinen ruukku siis. Tsekataan parin kuukauden päästä, mihin näiden kanssa on päästy. Pahoittelut muuten kuvissa olevasta valkoisesta hahtuvasta, jota oli pari viikkoa koko maailma täysi, ei auttanut terassin pesu eikä mikään muukaan, kun heti oli joka paikassa hahtuvapilviä. Meillä niitä aiheutti valtavankokoiset pajut tontin takapuolella.

♥ Kasveja saatu Viherpeukaloilta bloginäkyvyyttä vastaan.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14085