DIY 4 – Kasvilaatikot mustiksi

Kasvilaatikot saivat uuden värin, kun öljysin ne mustaksi samalla Tikkurilan valtti plussalla mitä terassitkin ja vain ulkopuolelta. Laatikoita on kahdeksan ja aikasemmin osa oli harmaita ja pari isompaa oli ruskeaa. Nyt ovat kaikki paremmin sopusoinnussa keskenään ja sopivat yhteen myös mustan terassin kanssa. Laatikoissa on vadelmaa, pensasmustikkaa, mansikkaa, perunaa, sipulia ja kaksi laatikkoa on täynnä yrttejä. Yrttien kanssa istutin myös laventelia, sillä se pysyy kauniina koko kesän, ei välitä pienestä kuivuudesta ja houkuttelee ihanasti perhosia.

Perunat ja sipulit ovat jo loistavassa kasvussa, tosin juhannuksena uudet perunat on vielä haettava torilta, niin nopsasti nämä eivät kasva. Viime vuonna laitoin perunat vasta kesäkuun puolella ja oli kiva heinäkuun lopussa ja elokuun alussa syödä omia uusia perunoita. Tänä vuonna taitaa tulla jo aikaisemmin. Sipulin- ja valkosipulinvarret käytetään ruuanlaitossa ja siksi niitä on laitettu yksi kokonainen laatikollinen. Melkein voisin syödä niitä suoraan maalta, niin hyviä ovat.

Yrttilaatikot saavat vielä hiukan täydennystä ainakin persilijasta ja rosmariinista, mutta varsinkin oreganoa on niin paljon, että voi laittaa ihan joka ruokaan, eikä lopu kesken. Se on näppärä monivuotinen yrtti, joka myös leviää vauhdilla. Iloinen yllätys oli sekin, että ranskalainen rakuuna selvisi talven yli. Myös salviapuskat ovat viimevuotisia ja täydessä kasvussa. Näyttääpä siellä parsakin taas sopivasti villiintyneen, sen annan ihan vaan kasvaa, sillä se on tosi hentoisen kaunis isona huojuessaan merituulessa.

Komposti siirrettiin tuonne taakse yrttilaatikoiden tuntumaan, sillä tämä paikka oli luontevampi mitä edellinen talon takaseinustalla. Iloisesti puksuttava Biolan tekee vauhdilla multaa ja kannen aukaistua tulee sellainen lämmin höyry, joka kertoo, että homma on hoidossa. Huomenna on edessä kesäkurpitsoiden istutus ja ne saavat mullan sekaan tuoretta kompostimultaa, tykkäävät takuulla. Kompostin tyhjäyksen yhteydessä tulee aina kottikärryllinen kompostimultaa ja pitää tarkkaan miettiä kenelle se annetaan. Sitä saisi olla ainakin triplamäärä.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14005