Kesäloma

Loman ensimmäinen aamu ja ihana kermavaahtocappuccino nenän alla, eilisestä kakkusessiosta jäi yli sen verran vaahtoa, että sain pursotettua kahviin ihanan kermakuorrutteen. Tämä ensimmäinen lomapäivä on aina aivan erityinen ja vaikka eilen olin sitä mieltä, että nukun viikon putkeen, niin aamulla kuuden jälkeen olin jo hereillä, päivätorkut taitavat olla tarpeen monena päivänä. Eilinen päivä oli niin haikea, kun osa oppilaista lähti kohti uusia haasteita ja opettajakaveritkin osittain vaihtuvat. Monella on edessä ihan uudenlaisia juttuja. Pientä dramatiikkaakin oli sen verran että tein viimeisiä tilauskakkuja, jotka olin luvannut jo puolitoista vuotta sitten toteuttaa ja sain viidentoista vuoden tauon jälkeen migreenin. Kakkuja siis koristeltiin valojen vilkkuessa ja näkökentän ollessa hiukan suppea, kaikki onnistui kuitenkin kohtuullisen hyvin. Seuraavaksi pitää saada someniska kuntoon ja sitä varten on suunnitelmat jo valmiina.

Opettajien pitkästä lomasta en jaksa enää keskustella mitään. Tympii koko aihe, sillä kuvitelmat tästä työtä ovat ihan muuta mitä todellisuus ja tästä sitten pitäisi vielä kantaa syyllisyyttä, että on kesäaikaan keskeytyksellä, joka näkyy yllätys yllätys tilipussissa. Paljon mielummin ottaisin selkeän kahdeksasta neljään työajan ja normaalipituisen kesäloman niinkuin monella muullakin alalla, saisin olla illat ja viikonloput ihan rauhassa ja pääsisin paljon helpommalla. Opetus on työstä enää puolet ja se on harmi, sillä siihen omalla peruskoulun jälkeisellä yhdeksän vuoden koulutuksella on tähdätty.

Erityisopetuksessa on yhä enemmän haasteita ja usein yhden oppilaan ympärillä pyörii vähintään toistakymmentä aikuista koulun sisällä sekä koulun ulkopuolisten tahojen auttaessa ja kaikkien näiden kanssa tehdään yhteistyötä, palaveeraataan, suunnitellaan ja kirjataan kaikki ylös. Lisäksi kun löytyy koulun omat työryhmät, aineryhmät, oppilashuolto, palaverit, opekokoukset, yhteiset suunnittelut, erityispäivät, kolmiportaisen tuen paperit, vanhempien tapaamiset monta kertaa vuodessa sekä tiivis yhteydenpito ja kun koulun tehtäväksi sälytetään koko ajan yhä enemmän tehtäviä, on ihan pikkuhomma hallita kaikki yläkoulun opetettavat aineet ja tehdä kolmelle eri vuosiluokalle kokeita kaikista aineista ja korjailla ne, sekä suunnitella opetus niin, että jokainen saa jotain. Lisäksi jos yrittää hoitaa hommansa edes jollain lailla kohtuullisesti, tulee tehtyä lähes sata palkatonta tuntia joka lukuvuosi.

Tätä työtä tekevien pitää siis olla joko hulluja tai työhönsä rakastununeita ja minä taidan olla näitä molempia. Harmi, että tämä vaativuus näkyy siinä, että opettajankoulutukseen hakijoiden määrä on puolittunut viimeisien vuosien aikana. Olen välillä sanonutkin, että tervetuloa koittamaan erityisluokanopen hommia vuodeksi, niin voi sitten toukokuussa miettiä kuinka tarpeeseen kesäkeskeytys tulee. Montaa hommaa on tullut tehtyä ja tämä on ehdottomasti kaikista raskain ja vaativin, mutta myös mielenkiintoisin ja antoisin. Latailen nyt akkuja tekemällä kesän ihan muunlaisia juttuja ja kouluttamalla itseäni, jotta pääsee sitten taas syksyllä kokopäiväisiin opetushommiin.

Nämä kakkuset pääsivät eilen ylioppilastytön juhliin ja tässä kohtaa vielä lakkikoristeet puuttuivat päältä. Mielettömän hienoja vaiheita elämässä nämä ylioppilasjuhlat, ammattiin valmistumiset, peruskoulun päättötodistuksen saaminen, jatko-opiskelupaikan löytyminen ja kaikki muu. Niin tärkeää olisi muistaa, että mikään ei ole toistansa parempi tai tärkeämpi, vaan olennaisinta on löytää se oma reittinsä elämässä. Toisille se on paljon helpompaa kuin toisille. Monelle matka on raskas ja haasteita matkan varrelta löytyy paljon ja olenkin monta kertaa todennut, että sitä ei voi verrata numeroissa eikä ällissä kenenkään kanssa. Toiset taas miettivät vielä tässäkin iässä, että mikäs minusta oikein isona tulee ja moni vaihtaa ammattia ja kokeilee jotain ihan uutta. Ei siis ole yhtä oikeaa tai parempaa tapaa, vaan jokainen reitti on ihan yhtä tärkeä. Onnea vielä kaikille valmistuneille, olette onnittelunne ansainneet.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13991