Maksaruohoja ja kaksi kaunista pikkupuuta

♥ Juttu sisältää mainoslinkkejä

Meille saapui muutama viikko sitten Ahosen taimistolta pari uutta pikkupuuta tänä keväänä istutetun Makamikin kaveriksi. Yllä oleva riippahernepuu on ehkä komein mitä olen koskaan nähnyt, sillä se on niin pitkässä varressa. Varsi kun ei enää kasva pituutta, on niissä metrin mittaisissa yksilöissä nuo riippuvat oksat heti maassa. Ihastuin tähän niin totaalisesti heti kun näin. Tämä kaunokainen pääsikin terassin viereen heti paraatipaikalle riippajalavan, pilvikirsikan ja köynnöhortensian seuraan. Puun alla kasvaa kuunliljoja, jotka ovat vielä aika pikkuisia, mutta sopivat varmasti hyvin kokonaisuuteen. Nämä heleän vihreät hernepuun oksat ovat suorastaan söpösiä ja nyt jännityksellä odottelen paljonko oksiin tulee kesän aikana mittaa. Parhaiten riippahernepuu viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla kuivassa tai tuoreessa keskiravinteisessa maassa. Rungosta ja tyvestä kasvavat villiversot poistetaan ja latvus leikataan sateenvarjomaiseksi leikkaamalla suoraan alaspäin kasvavat oksat pois. Meillä on jo tuolla takapihalla riippapaju sekä hopeapäärynä ja molemmat on leikattu varsin leveiksi, katsotaan mitä tästä riippahernepuusta saadaan aikaiseksi.

Ahosella tuotetaan suuret määrät taimia omana tuotantona ja olen ostanut sieltä perennoja, puita ja varsinkin maksaruohoja aikasempina vuosina ja ollut tosi tyytyväinen. Nyt on lisäksi voimassa tarjous, jossa saa ilmaisen toimituksen, kun ostaa vähintään 500e kasveja. Jos on tiedossa isompia hankintoja, niin tuota kannattaa hyödyntää. Yllä olevissa kuvissa meidän pihan maksaruohoja, joiden lajikkeita en edes muista, mutta joita kasvaa pitkin pihaa perennapenkeissä, koreissa, laatikoissa ja kivien keskellä. Maksaruohot ovat siitä niin kivoja, että ne kestävät kuivempaakin keliä ja huonompaa maaperää, niitä on helppo lisätä ihan vaan tuikkimalla pätkiä maahan ja lisäksi ne pysyvät kauniina koko kesän. Värejä ja muotoja löytyy paljon erilaisia ja nämä sopivat niin hyvin maanpeittokasveiksi havujen sekaan.

Tällainen rungollinen lumipalloheisi saapui myös ja siinä on jo kovasti pikku nuppusia. Tähän siis tulee valkoiset pallomaiset kukat. Lumipalloheisi ei pidä liian aurinkoisesta ja kuivasta kasvupaikasta, sillä silloin tulee helposti tuhohyönteisiä. Niinpä tämä pikkupuu pääsi etupihalle ison maassa kasvavan köynnöshortensian viereen, sillä tältä puolen taloa löytyy myös sopivasti varjoa ja maa pysyy mehevän kosteana. Toivotaan, että hän viihtyy ja kaikista nupuista tulee vielä valloittavia kukkapalloja. Laitan kuvia, sitten kun kukkii.

Olen tehnyt pihahommia aika suurella intensiteetillä, sillä kuunliljojen ja muiden perennojen siirtely alkaa olla pian mahdotonta, niin nopeasti ne ovat kasvaneet. Uurastus näkyy eniten ehkä reisissä, jotka ovat lähinnä mustankirjavat mustelmista. Shortsit eivät siis ole vähään aikaan minun juttuni. Lisäksi iltaisin saunan jälkeen pitää keikahtaa aika aikaisin sänkyyn ja uni tulee jo ennen kuin pää osuu tyynyyn. Onneksi loma on ihan ovella ja sitten voi tehdä pihahommia mielin määrin, taidan silti nukkua ensimmäisen viikon saadakseni itseni kohtalaisen selväjärkiseksi. Kasviterapia on silti sellaista mikä pitää mielen iloisena hiukan huonommallakin hetkellä, kyllä ne japanilaiset ovat tässäkin asiassa ihan oikeassa. Vielä kun aloittaa päivän joogatuokiolla omalla pihalla aina parhaan paikan valiten, on kesä takuulla onnistunut.

 

♥ Kasveja saatu Ahosen taimistolta bloginäkyvyyttä vastaan

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13972