Terassin öljyäminen mustaksi

Terassin sisustaminen on vielä pahasti kesken, mutta laitan pari kuvaa öljyämisestä, jonka ensimmäistä kertaa tein ihan itse. Olen aina kuvitellut, että miehet öljyävät terassia tuntitolkulla karttaakseen kaikkia muita hommia, mutta tämän jälkeen olen hipihiljaa, niin kova homma oli. Kyllä tuota suoraa pätkää öljyäisi aikas vauhdilla, mutta noiden kapeiden välien kanssa meinasi mennä hermo. Varsinkin kun väri vaihtui ruskeasta mustaan, piti olla tosi tarkka, ettei jää laiskoja paikkoja väleihin pilkottamaan. Meillä kotona sivustolta löytyy hyvät öljyämisohjeet ja tosi tärkeää on pestä terassi ensin huolellisesti ja antaa sen kuivua ennen öljyämistä kunnolla. Juuriharjan kanssa kun käy läpi, tulee takuulla puhdasta, eikä veden määrässä kannata säästellä. Minä pesin vielä talon seinät ja ikkunatkin ennen öljyämistä, ettei tarvitse sitten heti olla terassia kastelemassa. Lisäksi kannattaa välttää öljyämistä suoralla auringonpaisteella, ettei pinta kuivu liian nopeasti, poutainen pilvinen keli on tälle hommalle paras.

Öljyn ja välineiden valitseminen oli sitten ihan oma lukunsa. Katselin etukäteen värimalleja ja valmiita vaihtoehtoja ja päätimme, että väriksi tulee musta entisen ruskean sijaan. Hiukan arvelutti, että miltä se väri sitten näyttää ruskean päällä, mutta hyvältähän tuo näyttää, kuin uusi. Halusimme kunnon värin ja vertailun tuloksena valikoitui käyttöön Tikkurilan Valtti Plus terassiöljy, jonka värin- ja säänkestävyys pitäisi olla tosi hyvä. Erikoispigmentit imeytyvät syvälle puuhun ja antavat hienon puun ilmettä korostavan värin. Vesiohenteista tuotetta on miellyttävä levittää ja se kuivuu nopeasti. Tosin terassin kannattaa antaa kuivua kaikessa rauhassa seuraavaan päivään, ettei tule turhia tassun jälkiä kovan työn jälkeen. Tein myös hintavertailua monen eri myyjän ja purkkien koon suhteen ja ostin isoimman, sillä meillä terasseja on kaksi. Litrahinnassa oli aika huikea ero, kannattaa miettiä siis tarkkaan, minkä verran ostaa. Tähän ensimmäiseen terassiin meni reilu kolmisen litraa terassiöljyä. Mikä hienointa maalisudeissa lukee tällaisia blondeja varten erikseen että öljyämiseen tarkoitettu, niitä kun ottaa paria kokoa niin pärjäilee. Tarjolla oli myös mielenkiintoisia sieniä öljyn levitykseen, mutta ehkä sitten ensi kerralla, kun tietää nyt miten tämä homma toimii.

Otan vielä parempia kuvia tästä mustasta versiosta kunhan saan tavarat paikoilleen, mutta olen kyllä tosi tyytyväinen väriin. Se ongelma tässä mustassa selvästi on, että siitepöly näkyy helpommin ja sitähän nyt hetken aikaa riittää. Myös likaiset kengän jäljet erottuvat helpommin mustasta kuin ruskeasta eli puutarhassa sotketuilla kumisaappailla kävely terassilla on kielletty. Öljyämisvaihde on selvästi jäänyt päälle ja uutta väriä ovat saaneet niin puutarhapöydät kuin yrttilaatikotkin, joista lisää myöhemmässä vaiheessa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13810

3 kommenttia

3 pingiä

    • on 2.5.2019 at 16:30

    Varaathan tuossa palaa sitten kesäkuumalla, mutta muuten ihan hieno.

    1. Toivotaan, että tulee niin lämmin, että varpaat palaa 🙂

    • on 2.5.2019 at 16:31

    Oho. Siis varpaat.

Kommentit eivät ole päällä.