Amsterdamilaisia herkkuja

Ehdottomasti kokeilun arvoinen herkku on bitterballen eli pikkusuolainen, friteerattu hollantilainen lihapulla, jonka rapean kuoren sisältä löytyy metka pehmeä sisus, jonka sisältöä ei ihan tarkkaan osata selittää. Oletettavasti pullista löytyy vasikan jauhelihaa, voita, jauhoja, persilijaa, muskottipähkinää, currya sekä hienoksi pilkottuja vihanneksia kuten porkkanaa. Näitä palleroita kastetaan erilaisiin katikkeisiin, toinen meille tarjoiltu kastike oli majoneesipohjainen ja toinen jonkinlainen sinappikastike. Nämä bitterballenit ovat hollannissa niin suosittuja, että olet takuulla eksynyt väärään maahan, jos et jossain kohtaa törmää näihin. Suosittujen palleroiden kanssa mielellään tarjoillaan tuoppi olutta.

Makean nälkään pitää herkutella muutama siirappivohveli eli kaksikerroksinen vohveli, jonka välissä on siirapin tapaista, karamellistä makeaa täytettä. Näiden herkkujen resepti juontaa jo 1800-luvun alkuun. Stroopwafeleita saa myös todella monilla herkuilla täydennettynä, löytyy erilaisia suklaita, vadelmaa, pähkinöitä, dominoa, vaahtokarkkeja ja erilaisia karkkeja. Nämä vohvelit ovat myös suosittuja tuliaisia ja meillä ei ainakaan paketit kestäneet kovinkaan kauaa. Vohvelista tulee äkkiä sellainen kevyt vaikutelma, mutta yllätys oli se, paljonko nämä painavat, tuhtia tavaraa siis.

Ei pysty edes laskemaan monetko kahvit tuli Amsterdamissa juotua, sillä kaikki kadun varret olivat täynnä ihastuttavia kahviloita ja kahvi oli tosi hyvää kuten eurooppalainen kahvi yleensäkin. Tätä kahvilakulttuuria kaipaisi niin kovin tänne Suomeenkin, vaikka kesäaika on toki hiukan lyhkäisempi. Jos tarjolla olisi persoonallisia houkuttelevia paikkoja mihin voisi poikkeilla, tulisi poikkeiltua paljon enemmän. Amsterdamissa katujen lisäksi kahvia ja leivonnaisia voi nautiskella myös veden päälle rakennetuissa kahviloissa. Makeiden herkkujen lisäksi tarjolla oli paljon erilaisia täytettyjä lämpimiä leipiä ja suolaisia muffineita.

Poikkeamisen arvoisia ovat myös pikkuruiset ruuan sekatavarakaupat, jotka on pakattu äärimmäisen täyteen lattiasta kattoon kaikenlaisia ruokatavaroita. Siinä sitten pyörii parin neliömetrin lattialla hetken ympyrää ja ihmettelee, miten kaikki tavaramäärä on suhteellisen siististi pakattu pitkin seiniä ja mitähän sitä sitten ostaisi.

Hauskoja ovat myös pitkät välipala-automaatit eli lokeroseinät, joita on ympäri kaupunkia, raha sisään ja ruokaa lokerosta ulos. Vaihtoehtoja on yllin kyllin ja valinnanvaikeus on aikamoinen.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13682