Irish coffee ja maailmanparannus

Siivousprojektini ei ole vieläkään päässyt loppuun saakka, mutta miesväki kielsi puhumisen kuolemansiivouksesta, joten teen nyt sitten vain tyhjennyssiivousta, suursiivousta, siivousta loppuelämää varten tai mitä lie. No joo, ymmärrän kyllä että kuolemansiivoustermi kalskahtaa kamalalta, mutta kirjailijan teos on kyllä hyvä ja täynnä asiaa. Olen laittanut tavaraa kiertoon niin paljon, että jos olisin luetteloinut kaiken, voisi olla itselläkin ihmettelemistä. Silti meillä ei ole tyhjän näköistä, ei vaikka kuinka yritän miettiä mitä on mistäkin vähentynyt. Se tuntuu jotenkin käsittämättömältä. Lisäksi olo on ilmava ja vapaa, siivoaminen helpompaa ja eläminen selkeämpää. Tiedän tasan tarkalleen mitä missäkin on, meillä ei ole ainuttakaan kasaa eikä kekoa ja jäljellä olevilla tavaroilla on meille joku merkitys.

Me ihmiset raahaamme mukanamme paljon sellaista tavaraa, jonka olemassaoloa ei muista, joka ei herätä minkäänlaisia tunteita, jota säästetään pahan päivän varalle tai jota ollaan saatu jostain. Käännetään ja väännetään ja sullotaan johonkin. Otan teille kuvia kunhan saan tämän projektini kunniallisesti päätökseen, sillä vielä tämä on kesken ja kierrättämistäkin löytyy. Aika iso homma varsinkin kun teen tätä kaiken muun elämän ohella tai sitten minusta vaan on tullut hidas. Siitä olen niin iloinen, että suurin osa tavaroista on löytänyt uuden kodin ja juuri mitään ei ole tarvinnut varsinaisesti heittää pois.

Tämän projektin keskellä minusta on tullut äärimmäisen tarkka siitä, mitä ostan tai mihin rahani laitan ja niinpä suurin osa tavaroista on jäänyt hankkimatta, eikä niitä ole hetken päästä osannut edes kaivata. Jos jotain tärkeää haluaa puoli vuotta ja varsinkin jos tarjolle tulee joku hyvä tarjous, voipi olla että se on silloin ostamisen arvoinen. Ainakin voi harkita, mutta mitään hetkellisiä päähänpinttymiä ei kannata ruveta lainkaan toteuttamaan. Lisäksi kun jotain tarvitsee, kannattaa ensin miettiä saako sen kierrätettynä jostakin. Varsinkin sisustamiseen liittyvät tavarat ovat persoonallisempia kun ne ostaa vanhana.

Helsingin Sanomissa oli juttu Kiinasta tilaamisesta, mikä sai niskakarvani pystyyn, vaikken juuri muiden ihmisten tekemiset niin kovin minua kiinnostakaan. Jutun nainen oli kuitenkin tilannut Kiinasta 400 pakettia muovisia hilavitkuttimia muutaman vuoden aikana, kun niitä niin edullisesti sieltä saa. Veskipöntön ledejä ja muuta tuiki tarpeellista tavaraa. Näin jo sieluni silmin puolet näistä kellumasta jossain jätekasassa ja suorastaan oksennutti. Olisiko edes joka toisen voinut jättää ostamatta ja säästää johonkin kestävämpään sijoitukseen, vaikkapa kotimaiseen. Samalla tavalla suurin piirtein oksettaa muoviset roskapussit, hedelmäpussit, kaikki muovinen pakkausmateriaali ja yletön tavaroiden pakkaaminen. Eikö tätä kaikkea voisi toteuttaa jollain toisella tavalla, me ostaisimme ja käyttäisimme silti. Perjantain nuorison mielenosoitukset pistivät miettimään, että mikä meidän aikuisten ihmisten vastuu näissä ympäristöasioissa oikein on. Hitaita ollaan ja raha edellä mennään, kiirekin olisi tehdä aika isoja päätöksiä, vaan mitään ei tunnu tapahtuvan. Jatkuvasti saa lukea tutkimuksista ja jutuista, joissa on itsestäänselvyyksiä mietitty ja niihin tuhlattu järkyttäviä rahoja. Olennaiset tuntuvat jäävät johonkin sivuun.

Siivouksesta ja maailmanpelastamismietteistä huolimatta viikonloppu on ollut kohtuullisen stressivapaa ja se on tehnyt varsin hyvää. Irish coffee on ollut tarjottavien listalla ja siitä teille myös ohje. Kannattaa muuten käyttää kuohukermaa, sillä se kestää parhaiten kuumaa, meillä sekoitetaan aika runsas kermavaahtomäärä kahviin. Toivon ensi viikosta keväisen aurinkoista, jotkut ystäväni ovat olleet jo terassin sisustuspuuhissa, mutta minä lähinnä odottelen lumen sulamista. Sitä riittää vielä sen verran, että pihahommat ei toistaiseksi ole mielessä.

 

Irish coffee

Ainekset

2 dl tummapaahtoista kahvia

2 tl ruskeaa sokeria

6 cl viskiä

2 dl paksua kermavaahtoa kuohukermasta

Tee näin:

Lämmitä lasi kuumaksi, lisää kahvi, johon on sekoitettu sokeri, anna sokerin sulaa. Kaada joukkoon viski ja sekoita joukkoon runsaasti paksua sokerilla maustettua kermavaahtoa. Koristele kaakaolla ja suklaarouheella.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13590