Keittiön kevätpäivitys

Keittiön kevätkohennus on suoritettu ja näyttää ihan mukiinmenevältä, harmi etten ottanu ennen ja jälkeen kuvia. Aika monissa keittiön ilmeen uudistusvinkeissä palaa jonkin verran rahaa, ovien, huonekalujen tai muun varustuksen vaihdon myötä, mutta nopein ja juuri sopiva piristysruiske tulee pienellä ja edullisella kevätfreesauksella.

  1. Ensimmäisenä karsin kaikki tasot tyhjiksi, niin hullulta kuin se kuulostaakin. Pesaisin nopeasti ikkunat sisältäpäin ja mietin varsin tarkkaan mitä laitoin tasoille takaisin. Talven aikana niihin kerääntyy yhtä jos toistakin tavaraa ja pelkästään jo puhtaat ikkunat ja yksinkertaisempi taso tuo kevätraikkautta keittiöön. Ylimääräisistä tavaroista osan talletin ja osan pistin kierrätykseen. Keittössä ei tarvitse olla kaikkea mitä maa päällään kantaa.
  2. Viherkasvit tuovat keväisen auringonpaisteen sekaan ihanaa raikasta ilmettä. Tällä hetkellä lähes joka kaupassa on kasveja tosi maltilliseen hintaan ja valinnanvaraa löytyy moneen makuun. Meillä näitä vihriäisiä on roikkunut koko talven siellä täällä, mutta nyt kävin kaikki kasvit läpi, poistin vanhat lehdet, lisäilin tuoretta multaa ja ripustelin vähän uuteen järjestykseen. Kivasti nautiskelevat nyt ikkunan äärellä lisääntyvästä valosta ja pienellä järjestelyllä sai keittiö uudenlaisen ilmeen.
  3. Keittiön kasvojen kohotukseen kuuluu myös sekä kaappien ovien peseminen että uunin huolto. Yleensä tulee vain pesaistua ovia tiskirätillä silloin tällöin ja kunnon ämpärissä oleva sitruunapesuainelios ja sitkeä kuuraus tekevät ihmeitä. Uuni on ainakin meillä varsinainen murheenkryyni. Jatkuvasti saisi olla putsaamassa sekä pesemässä ja välillä tuntuu, ettei kaikki lika uunista irtoa lainkaan. Täydellisessä kevätvimmassa kannattaa ostaa juuri sopivat uuninhuoltoaineet ja tehdä vähän perusteellisempi pesu. Kauaa ei puhtaana pysy, mutta hiukan kiiltävämpi ilme tekee terää ja pieni huolto lisää kestoikää.
  4. Hedelmiä varten kannattaa laittaa pöydälle joku sopiva astia, sillä niitä tulee siitä napattua ihan eri tahtiin kuin kaapin perukoilta, lisäksi ne sopivat mainiosti keväiseen ilmeeseen ja ilahduttavat kauniina väriläiskänä keittiön tasolla.
  5. Uusin loppujen lopuksi keittiössä vain pari juttua ja nekin lähinnä sen takia, että keskimmäinen poika otti uuteen asuntoonsa meidän vanhan leivänpaahtimen sekä vedenkeittimen. Meille tuli sitten uudet mustat Smegit, joihin olen ollut oikein tyytyväinen. Rahaa enemmän keittiön siistiminen vaati lopulta luopumista, järjesteyä ja silkkaa pesemistä. Tällaisen tehosiivouksen soisi tapahtuvat vähintään neljästi vuodessa.

 

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13555