Tule kanssani kylpyyn – ja pari muuta viherkasvijuttua

Viherrintamalle kuuluu hyvää, tänään oli kylpypäivä ja koska kylpejiä löytyy melkoinen määrä jaettiin kaikille halukkaille vuorolappuja. Kun ensimmäinen erä oli kylpemässä ja pesuhuone aivan täysi, oli pari seuraavaa satsia odottelemassa ja nappasin muutaman kuvan. Uskokaa tai älkää sain siinä samalla käsittämättömän inspiraation pestä alakerran ikkunat ja sekamelska oli melkoinen. Nyt kiiltävä ikkunat ja kasvit hyrisevät tyytyväisenä saamastaan huomiosta. Odotellaan siis vain niitä keväisiä aurinkopäiviä, jolloin koko koti kylpee kirkkaissa auringonsäteissä.

Kylpypäiviä järjestetään meillä säännöllisesti, sillä pölyallergisena pitää huolehtia, että lehdet pysyvät puhtaina. Sitäpaitsi meillä ei asusta yhtään sellaista kasvia, joka ei tästä pesupäivästä nauttisi. Taviskasvit käyvät suihkussa parin viikon välein, kaktukset ja mehikasvit näin talvisaikaan tosi harvoin, sillä niille valottomuus ja liika vesi koituu helposti kuolemaksi. Koska meillä käytetään lisävaloja, kastelen kaktukset kerran kuukaudessa, muuten olisivat koko talven ilman vettä. Kesällä sitten lotrataan veden kanssa enemmälti. Tänään myös laitoin ravinnepuikkokavalkadin multiin, sillä päivä on jo pidentynyt mukavasti ja kasvit alkavat tarvita ankean talven jälkeen päivän pidentyessä lisäravinteita. Lähempänä kesää siirryn kasteluveteen lisättäviin ravinteisiin. Mullanvaihto saa vielä odotella ja kun kasveja on aika paljon, vaihdan mullan vain kolmen vuoden välein ja tarvittaessa ruukun vaihdon yhteydessä. Näyttävät tällä systeemillä pärjäävän ihan hyvin.

Uusia kasveja ei ole tullut sitten syksyn jälkeen, mutta muutamia ruukkuja kylläkin. Olen erityisen ihastunut DBKD:n ruukkuihin, jollainen näkyy alimmaisessa kuvassa. Näitä saa mustan lisäksi ainakin vihreänä ja valkoisena. Ruotsalaisfirman ruukut ovat muutamassa vuodessa ottaneet paikkansa pohjoismaisessa sisustuksessa, tykkään erityisesti luonnonläheisistä väreistä ja materiaaleista. Hyvin pidetty ruukku säilyy pitkään, tosin hinta näissä hiukan kirpaisee. Tilailin ruukkuja Royaldesig.fi valikoimista ennen joulua, kun oli mukavasti ALE menossa ja sieltä löytyi myös mainio hiukan isompi kevyt House Doctor Vig kukkaruukkusetti, joka sopii hienosti lattialle ja on tarpeeksi iso ja kuitenkin kevyt siirrellä. Nämä ovat myös niin yksinkertaisen tyylikkäitä, että palvelevat varmasti niin kauan kuin minä kukkaruukkuja tarvitsen. Lattiaruukkuja ei ole helppo löytää, sillä parketin päälle ei voi laittaa reiällistä ruukkua, isot saviset imevät itseensä kosteutta ja pilaavat lattian, vaikka ne olisi lasitettukin ja tosi isot painavat ruukut ovat varsin kömpelöitä käyttää. Olenkin löytöihini varsin tyytyväinen. House Doctorilta löytyy muuten väriä kaipaaville kauniin värisiä jalallisia metalliruukkuja, joihin mahtuu useampi kasvi. Näitä on hauskasti erimallisia ja -korkuisia, joten saa luotua aika kivoja ryhmiä vaikka isojen ikkunoiden eteen.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13444