Porchetta räpsööläisittäin

Uunikausi menossa: kaikki ruoka minkä saa uuniin on parhautta ja kaikki se ruoka minkä saa nopeasti uuniin on vieläkin enemmän. En edes uskalla ajatella meidän lihankulutusta näin talvisaikaan. Katselin nimittäin niitä liharuokien viikkosuosituksia ja totesin että yli paukkuu minulla ihan reippaasti eli kuulun siihen viidennekseen naisista, jotka syövät yli puoli kiloa lihaa viikossa. Tosin kuuluin myös siihen pieneen määrään naisista, jotka syövät päivässä vähintään puoli kiloa kasviksia. Tasoittavatkohan nuo toisensa? Toivottavasti.

Tämä porchetta eli italialainen possurulla valmistuu uunissa itsekseen, eikä täyttämiseenkään ihan hirveitä vaadita. Kesäaikaan meillä laitetaan tähän hurjan paljon tuoreita yrttejä, mutta näin talvella makua antaa paprika, pippurijuusto sekä tuore rosmariini. Lihan leikkaaminen on ihan oma lajinsa ja parin harjoituskerran jälkeen tästä saa kauniin tasapaksun siivun, jonka päälle täytteet on näppärä asetella ja pyöritteleminen takaisin rullalle onnistuu hyvin. Sidon lihan kiinni muutamalla narulla, jotta pysyy paremmin kasassa. Porchettan kanssa oli tällä kertaa tarjolla olutkermaperunoita.

Täytetty porsaanfile

Ainekset

1,5 kg maatiaispossun suolattua juhlafilettä

1 dl maalaisleipää silputtuna

1 kpl sipulia

6 kpl valkosipulinkynsiä

1 kpl paprikaa

0,5 kpl musta pekka -juustoa murusteltuna

1 rkl tuoretta rosmariinia silppuna

1 tl chilimaustetta

0,5 tl mustaa pippuria

1 kpl kananmunaa

1 kpl sitruunan raastettu kuori

Tee näin:

Silppua sipulit ja paprika, kuullota pannulla, sammuta levy, anna jäähtyä. Lisää joukkoon murusteltu leipä, kanamuna ja mausteet. Leikkaa possun file ohueksi leveäksi levyksi, raidoita silavapuoli veitsellä viiltoja vetäen ja käännä sitten sisuspuoli ylöspäin. Levitä täyte fileelle, kääri rullalle ja naruta. Paista 180 asteessa kypsäksi noin puolentoista-kahden tunnin ajan.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13257