Villitseekö vegaanihaaste?

Jos ei villitse, voi silti aina yrittää lisätä ruokavalioonsa kasviksia, edes vähän. Ei se kenenkään terveydelle pahaa tee. Varsinkin kotimaisten kasviksien suosio on selvästi nousussa ja näin talviaikaan saa juureksistakin aivan mainiota ja monipuolista ruokaa, pieni ympäristöteko lautasella siis. Hiukan hassulta sen sijaan tuntuu korostaa vegaaniruokavaliota näin keskellä talvea, kun Suomessakin kaikki kasvatetaan kasvihuoneissa, kalliit ja vähävitamiiniset hedelmät rahdataan jostain kaukaa ja monet tuotteet kuten soija tuotetaan halvasti jossain ulkomailla, jolloin eettisyydestä ja tuotantotavoista ei ihan täyttä varmuutta ole. Itse mielummin vetäisen välipalaksi pari siivua kotimaista juustoa kuin vaikkapa kaukaa raahattua avokadoa, jonka tuottaminen aiheuttaa jatkuvia hakkuita ja vesipulaa. Vegaaniaihetta on kuitenkin tärkeä pitää koko ajan yllä siksi, että ihmiset löytäisivät erilaisia vaihtoehtoja ja ymmärtäisivät, että voivat pienilläkin valinnoilla vaikuttaa. Tärkeää on opettaa myös lapsille ympäristövastuullista syömistä.

Helpoksi tätä maailman säästämistä ei ole yksittäiselle ihmiselle tehty, sillä niin paljon on vaihtoehtoja ja valinnanvaraa, pitäisi jaksaa ottaa selvää ja toteuttaa. Yksi on yhtä mieltä ja toinen toista. Ja kuinka kauan yksittäinen ihminen jaksaa intoilla, kun arki hyökkää päälle ja alkuinnostus on ohi. Tuleeko sitten se surullisen kuuluisa epäonnistujan depis, joka niin monesta muustakin haasteesta ja elämäntavan muutoksesta on kohtalona vai saako tästä uuden kipinän ruokavalion kokonaisvaltaiseen muuttamiseen. Reseptejä näissä haasteissa ainakin on tarjolla, mikä tekee osallistumisesta paljon helpompaa ja ihannetilannehan olisi, jos niistä edes osa jäisi jatkuvaan käyttöön. Arvostan ihmisiä, jotka jaksavat nähdä vaivaa miettimällä vegaaniruokiaan kotimaisten tuotteiden kautta.

Itse kuljen kultaista keskitietä, johon kuuluu kotimaisten raaka-aineiden ja lähiruuan käyttö mahdollisuuksien mukaan, eettisyyden ja tervellisyyden arviointi ja tietysti hintavertailu. Ja ei, en todellakaan ole mikään malliesimerkki, paljon olisi vielä parannettavaa ja sitä tehdäänkin jatkuvasti pikkuhiljaa. Vegaaniksi en voi kuitenkaan ryhtyä, sillä ruokarajoitteisuus allergioiden takia on hyvin suuri, kasvikset kyllä kuuluvat jokapäiväiseen ruokavalioon vähintään sen puolen kilon verran. On myös paljon muitakin pohtimisen arvoisia asioita, joilla voi parantaa maailmaa: ruokahävikin pienentäminen, ostaminen vain tarpeeseen, kierrätys, vanhan kunnostaminen, muovin välttäminen, julkiset kulkuneuvot, kotimaisuuden ja ympäristömerkin tuotteiden käyttäminen, klassikkotuotteiden ostaminen, roskien kerääminen, ekosähkö, huonelämpötilan alentaminen, veden ja sähkön säästäminen, matkustamisen vähentäminen, heikkolaatuisten halpistuotteiden välttäminen, olemassaolevien tavaroiden ja koneiden huoltaminen, hajusteiden ja kemikaalien välttäminen, vuokraaminen ja lainaaminen, elämyksen valitseminen turhan tavaran sijaan. Ennen kaikkea ei kannata vaipua epätoivoon, sillä kukaan ei yksinään pysty pelastamaan maailmaa, mutta pienistä puroista tulee iso virta. Näissä asioissa myöskään kukaan ei ole täydellinen ja asia kerrallaan voi hoitaa omaa osuuttaan. Tietoisuus lisää tuskaa, mutta se on myös ainoa tapa muuttaa maailmaa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13213