Vihannes-jauhelihalaatikko

 

Mahtoikohan se olla juuri tämä blogi, jossa pari viikkoa sitten hihkuttiin talven riemua ja kaunista keliä. Nyt on nimittäin kyllä aivan eri ääni kellossa ja lumentulo saisi loppua ihan tähän paikkaan. Pimeetä, harmaata ja jatkuvaa lumityötä pariinkin kertaan päivässä. Ja se masennuksen määrä kun tajuaa, että helmikuu on vasta aluillaan, ensi viikoksi on luvassa lunta joka päiväksi, auringosta ei ole tietoakaan ja tätä riemua voi jatkua vielä pahimmillaan pari kuukautta. Juu, juu ei saa turhasta kitistä, kolataan ja puunataan, tieteellinen tosiasiahan on, että kyllä se kevät sieltä vielä tulee, vaikkei juuri nyt siltä tunnukaan.

Meillä on menossa sellainen vihannesvillitys, mikä yleensä on aina syksyllä, mutta tänä talvena se on vaan jatkunut ja jatkunut. Melkein joka ruuassa on iso kavalkadi vihanneksia, tästä laatikosta löytyy kukkakaalia, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja sipulia. Salaatit ovatkin sitten olleet pois kuvioista muutamaa harvaa tapausta lukuunottamatta pari kuukautta ja lautasen reunalle ruuan lisäksi tulee pilkottua kurkkua ja tomaattia, ehkä hiukan sipulia. Se riittää. Joistain asioista en tingi ja yksi niistä on kotimainen tomaatti. Vaikka hintaa on enemmän, ajattelen niiden olevan parempi vaihtoehto ulkomaiseen verrattuna. Erityisesti kun niitä syödään tuoreeltaan. Tämän vihanneslaatikon kaveriksi tehtiin lisäksi viinirypälesalaattia, joka sopii niin mainiosti ruuan kuin ruuan kanssa. Ehkä sitten jaksaa taas lykellä lunta ja koska sitä ei enää pihaan mahdu, pitää seuraavaksi varmaan tuupata lumet mereen saakka. Tuleepa sitten päivän kuntoilut tehtyä samalla.

P.S Olut on kuvassa siksi, että miesten mielestä Ruosniemen panimon Jouluapulainen oli tietysti hyvää ja appelsiininkuorella sekä neilikalla maustettu pale ale on juuri tähän vuodenaikaan sopivaa. Minusta taas pullo passaa hyvin teemaan, sillä meidän perheessä on kaksi tuollaista ajeltua päätä. Kaikeksi onneksi tuollaista partaa ei toistaiseksi löydy keltään.

Vihannesvuoka

Ainekset

400 g sika-nauta jauhelihaa

400 g naudan jauhelihaa

300 g kukkakaalia

2 kpl kesäkurpitsaa

2 kpl sipulia

4 kpl valkosipulinkynsiä

4 kpl porkkanaa

200 g Paprika-Koskenlaskijaa

0,5 tl mustaapippuria

2-3 rkl Härän fondia

1 tl suolaa

400 g valkosipulista tomaattimurskaa

100 g mozzarellaraastetta

Tee näin:

Kuoritaan ja silputaan sipulit, raastetaan porkkanat, kuutioidaan kesäkurpitsa sekä pienennetään kukkakaali. Paistetaan pannulla sipulit sekä porkkanaraaste ja kaadetaan kattilaan. Paistetaan kesäkurpitsan paloja pannulla niin, että suurin osa nesteestä haihtuu pois ja kaadetaan kattilaan. Paistetaan hiukan myös kukkakaalisilppua ja lisätään kattilaan. Paistetaan jauheliha kypsäksi pannulla ja kaadetaan kattilaan. Sekoitellaan ainekset kattilassa, lisätään valkosipulinen tomaattimurska, mausteet, fondi ja kun seos on lämmintä koskenlaskijanpalaset. Lisätään tarvittaessa hiukan vettä. Tarkistetaan maku ja lisätään tarvittaessa suolaa. Kun juusto on sulanut kaadetaan seos isoon vuokaan ja ripotellaan päälle mozzarellaraastetta. Paistetaan 180 asteessa kypsäksi noin puolisen tuntia.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/13176