Kohti joulua, luukku 8

Tein eilen pojille riisipuuroa ja totesin, että miksi ihmeessä nämä puurojutut unohtuvat usein pitkäksi ajaksi. Varsinkin riisipuuro on verrattoman hyvää ja mainio välipala. Alla teille muutamat puurot, joita kannattaa kokeilla, tuo uuniohrapuurokin on varsin mainio leivinuunissa yön yli haudutettuna.

Tein tänään viimeiset joululahjatilaukset ja nyt on puolet paketissa ja toiset puolet tulossa. Yhtään en ole ressannut, kaikki lahjat ovat tulossa kolmesta paikasta näppärästi lähipostiin, kauppoihin en mene kiertelemään. Lahjat ovat lähes kaikki hyötytavaraa, muutama toivekin on toki toteutettu. Itsellä oli tavoite syksyn osalta, että en osta yhtään vaatetta ja hyvin se on pitänyt. Nyt kuitenkin oli Stockmannilla alessa paita, jonka ostin itselleni joululahjaksi, sen verran siis meni tavoite pieleen. Tiiviisti aion jatkaa ostamattomuutta myös ensi vuonna, jos jotain pitää hankkia, mietin tarkkaan minkälaatuisesta ja kuinka kestävästä tuotteesta on kyse. Yhtään vaatekaapin täyttäjää tai huonolaatuista pikavaatetta en aio ostaa, en myöskään juokse muodin perässä. Aika hyvin tähän ikään mennessä on löytänyt merkit ja tuotteet, joiden tietää kestävän asiallisella käytöllä pitkään.

Poikien pieniä vaatteita on taas lähdössä kiertoon, sillä teimme aika radikaalia joulusiivousta vaatekaappeihin ja tosiasia on, että 190 senttiä pitkäksi kasvaneelle on tullut aika nopeasti hihat lyhyeksi. Hyvin on silti vaatteet saatu kierrätettyä tai pidettyä ihan loppuun saakka. Halpisketjujen vaatebisneksen myötä vaatteiden määrä kotitalouksissa on moninkertaistunut, ne ovat lähes kertakäyttötavaraa ja se mikä tänään on muodikasta on huomenna jo vanhaa. Ekologisuudesta viis ja kun vielä vanhojen vaatteiden kierrätyskin takkuaa, on vaatetusbisnes luonnolle aikamoinen koettelemus. Lainsäädännöillä pyritään muuttamaan tilannetta, mutta kaikki etenee varsin hitaasti. Tosiasia on se, että viimeistään kymmenen vuoden päästä tilanne on varmasti toinen, sillä tämä pikamuoti kuluttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, vaatteita kun ei tehdä kestämään, vaikka siihen olisi kaikki kyky ja taito.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12919