Joulusiivouksen A, B ja C

Kuten kaikissa muissakin maailman asioissa tässä pätee se, että yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen ja kukin tekee niinkuin parhaaksi näkee. Eli olen joulusiivooja sanan varsinaisessa merkityksessä ja aloitan siivostelun jo hyvissä ajoissa ennen joulua. Pikasiivoukset eivät kuulu tapoihin, emme tosin asu kaapeissa joulun aikaan, mutta minusta on hieno tunne, kun paikat ovat kunnossa ja tavarat järjestyksessä. Tämä sama siivousvimma pätee myös juhannuksena, mutta ei ihan näin voimakkaana. Rakas ystäväni Smart Store ei petä ja tänäkin vuonna meille on rantautunut ihan muutama uusi boksi. Muutama viikko sitten laitettiin legoja järjestykseen, sillä leikkimiset ovat aika vähissa, jos ei lainapoikaa lasketa ja pistimme pojun kanssa kaikki kauniiseen järjestykseen. Myös reilun parinkymmenen vuoden Aku Ankat pääsivät laatikoihin, joista niitä on helppo napata luettavaksi. Laatikoita on varsin näppärä säilytellä vaatehuoneessa päällekäin ja näissä on parin vuoden takuu. Ei ne tosin mihinkään riku asiallisella käytöllä ja kokoja ja malleja löytyy joka lähtöön.

Reposaaren Helmi on Räpsöö kierrättää -ryhmä, jossa tavara kiertää hurjalla nopeudella ja sitä voi sekä tarjota, että hankkia. Maksuvälineenä on usein suklaa sekä kahvi, tai kirjastokäynnit paikallisessa kirjastossa. Kaikki kierrätysryhmät ovat mainio tapa päästä ylimääräisistä tavaroista eroon. Juuri luin ihmisistä, jotka hankkivat kiivaasti kontteja tavaransäilytystä varten, kun nykyihmiselle kertyy niin paljon tavaraa, jota haluaa säilyttää. Itse yritän vakaasti pitää määrän vakiona, vaikka keräilijäsukua olenkin. Ylimääräinen tavara kun sotkee ja sitä siirtelee paikasta toiseen. Mielelläni luovun niistä, mitä ei ole tarvittu pariin vuoteen, enkä odota nälkävuosia tai pahoja päiviä. Paikat pysyvät näin luonnostaan siistimpänä ja kaikille tavaroille on oma paikkansa, lisäksi ne tavarat, jotka kotoa löytyvät, ovat merkityksellisiä ja niihin usein sisältyy kauniita muistoja.

Joulusiivouksen kruunaa joulumusiikki, joka pikkuhiljaa alkaa soida näin marraskuun loppupuolella ja siltikään ei ihan kerkiä kuuntelemaan kaikkia suosikkejaan. Jos vielä ohimennen leipasee muutaman joulutortun, pasteijan ja piparkakun, jaksaa siivoilla laatikon jos toisenkin ja löytää taas ihan uusia aarteita tai kadonneita sellaisia. Kun aloittaa ajoissa hyvällä fiiliksellä, ei tule kiirus, voi tehdä sen mitä haluaa ja tulos on kaikille mieleinen. Luotan toki kynttilänvalon armolliseen hämärään, mikä toimii varsinkin silloin, kun nopeasti pitää saada talo vieraskuntoon, mutta nautin kyllä aikamoisesti vuoden suurimmasta siivousurakasta. Sitä kun voi tehdä vaikka huone kerrallaan ja valjastaa joihinkin kohtiin muita perheenjäseniä apureiksi. Siivousurakan ohessa, kun vielä ripottelee sinne tänne jouluisia kukkaistutuksia, on fiilis juuri sopiva.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12854