Valoa viherkansalle

Ihan muutama sananen meidän kasvivaloista, joita on oikeastaan kolmea lajia. Tämä on olevinaan hirveän hankala aihe, jota keskustelupalstoilla pohditaan puoleen ja toiseen sekä mietitäään mistä valosta on hyötyä ja miten kasveja pitäisi valaista. Meillä on aina tähän saakka kasveille ollut päivänvalolamppuja alkaen 4000 luksista ylöspäin, valo siis kirkasta valoa ja hyvin tuntuu tehoavan. Valaistus on tietysti hyvä olla mahdollisimman lähellä kasvia, jotta kaikki tehot tulevat käyttöön ja siinä onkin ehkä enemmän miettimistä. Itse en kestä katsella niitä violetin, sinisen tai punaisen sävyisiä valoja lainkaan, vaan juurikin nämä kirkkaat ovat ihania ja varsinkin päiväsaikaan sekoittuvat luonnonvaloon täydellisesti. Tänä vuonna kun päivänvaloja on lisätty ihan tavallisiinkin valaisimiin, en ole huomannutkaan, että marraskuu on jo alkanut. Nämä virkistävät ja herättävät heti aamutuimaan ja valohoitoa saa koko ajan kun on kotona. Lisäksi kun lamput ovat vähäkulutteisia ledejä, ei ole tämä ihanuus tuntunut erityisemmin edes sähkölaskussa. Kuten eräs paikallinen ystävä humoristisesti totesi, niin meidän kohdalla ei yhtään haittaa vaikka kaupunki on säästänyt katuvaloista.

Yläkuvissa on olohuoneen kasviryhmän valo, joka Ukon mielestä on kamala, mutta minusta erittäin käytännöllinen tähän hommaan, hakusessa on vielä messinkiset pienet varjostimet. Ellokselta ostettu jalkalappu pitää sisällään kolme valoa, jotka ovat Airamin 6500 luksin päivänvaloja ja mikä parasta, valot ovat säädettävien varsien päässä, joten niitä voi kohdistaa hyvin haluamaansa suuntaan. Lampun korkeus on juuri oivallinen kasvivalastukseen ja kyllä sitä nyt kestää muutaman kuukauden ajan katsella.

 

Keittiön ja kodinhoitotilan tasoilta sekä työtilasta löytyviä ryhmiä valaisee Nelson Gardenin kasvivalot (loisteputki 24W), joita meillä on ollut käytössä jo useita vuosia. Näissä lukseja 6500 ja valot on kiinnitetty ihan katon rajaan kahteen koukkuun. Tämän valaisimen haittapuoli on se, että erillistä kytkintä ei löydy, vaan töpseli on otettava aina irti seinästä. Tehot ovat kuitenkin hyvät, valo levittäytyy laajalle ja se riittääkin hyvin useammalle viherkasville. Työtilassa valo on piilotettu pystyasentoon kaapin taakse, jolloin se ei häikäise tietokonehommien tekemistä niin paljoa, mutta kasvit saavat tarvitsemansa valon.

Ruokailutilan ikkunalaudalla on kaksi Terrasta ostettua valaisinta, joissa Airamin 6500 luksin valot. Nämä ovat siitä näppärät, että johdosta löytyy katkaisin ja lamppuja on helppo siirrellä kukkasten keskellä haluamaansa paikkaan. Hintakin oli alle 20e/lamppu. Lisäksi Lokki on saanut myös sisäänsä 4000 luksin päivänvalolampun ja kyllä on näin hiukkasen ikänäöstä kärsivän ihmisen kiva lukea aamusella sanomalehteä ja näkee hyvin mitä syö. Tässä tulee myös näppärästi aamun annos valohoitoa.

Olohuoneesta löytyy myös kaksi isompaa kirkasvaloloisteputkea sekä Modern Artin sisästä 4000 luksin päivänvalolamppu. Minusta tuntuu, että varjoviikuna on ainakin oloonsa varsin tyytyväinen, sillä lehtiä on tippunut vain muutama. Loppujen lopuksi aika pienellä investoinnilla saa kasvit näyttämään ympäri vuoden kauniilta sekä reheviltä. Lamput ovat meillä käytössä lokakuun alusta maaliskuun alkuun. Eli vielä kannattaa ehdottomasti hankkia muutama päivänvalolamppu, jos kasvit alkavat osoittaa ränstymisen merkkejä, eikä se pahaa tee itsellekään. Pari päivää menee, että tottuu kirkkaampaan valoon ja sen jälkeen ei enää muuta haluakaan.

 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12816

1 kommentti

1 ping

    • Daniel Lehtovirta on 30.10.2019 at 04:54

    Olisiko kyseessä kuitenkin kelvinit eikä luxit?

Kommentit eivät ole päällä.