Avokadolla maustetut mozzarella-tomaattileivät isälle

Meidän poikien isukki ei niinkään pidä makeasta, mutta suolainen sunnuntaiaamuna on varma suosikki. Erilaisia paneroituja ja grillattuja leipiä onkin tullut kokeiltua aika usein. Viimeistään grillistä yläkertaan leijailevat paistamisen vastustamattomat tuoksut saavat miehet vaeltamaan alakertaan. Avokado ei kuulu Ukon suosikkeihin, mutta tässä se on mainiona mausteena mozzarellan, tomaatin sekä basilikan kaverina.

Omaa avokadoinnostusta on jo pitkään varjostanut tosiasia, että avokadon viljely kuluttaa luonnonvaroja kohtuuttomasti. Lisäksi kun seurailee kauppojen tarjontaa voi vaan todeta, että niistä tuotetuista ja tänne rahdatuista avokadoistakin menee iso osa haaskuun. Ensin kaikki hiplailevat niitä kaupassa, että  mikä yksilö olisi juuri minulle sopivan kypsä ja yhtäkkiä kaikki ovatkin ylikypsiä ihan samalla hetkellä, niitä ei tietysti kukaan halua. Juuri luin kerrosviljelystä, jolloin avokadoa viljellään banaanin kanssa samoilla mailla, mutta kuivuus on silti iso ongelma. Lisäksi avokado vaatii viljeltäessä ihan järjettömästi vettä, jolloin sitä ei riitä paikallisille ihmisille tarpeeksi. Kun avokadon kysyntä on räjähtänyt viime vuosina käsiin, on tuotantoa ollut pakko lisätä ja puita kaataa, jotta peltoja saadaan lisää. Monellakin tapaa siis aika monimutkainen ongelma. Muutama hitiksi noussut somepäivitys tai resepti siis voi oikeastaan olla aika kohtalokasta monessa mielessä, pitäisi kai turvautua enemmän näihin lähiruokamateriaaleihin ja isoäidin aikaiseen tarjontaan.

Avokadolla maustetut mozzarella-tomaattileivät

Ainekset

4 kpl siemensämpylöitä

2 kpl avokadoa

8 kpl savuhärän leikkelesiivuja

2 kpl buffalomozzarellaa

2 kpl tomaattia

1 tl sitruunamehua

0,5 dl tuoretta basilikaa silppuna

0,4 tl suolaa

0,4 tl mustaa pippuria

Tee näin:

Muussaa avokadot ja mausta seos suolalla, mustalla pippurilla sekä sitruunanmehulla. Levitä seos sämpylöiden alemmalle puolelle. Lisää päälle savuhärän siivuja, siivutettu mozzarella, siivutettu tomaatti sekä ripottele päälle basilikarouhe. Lisää täytteiden päälle sämpylöiden päälliset ja paista parilassa lämpimimiksi.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12781