Edinburghin keskusta

Kyllä sitä hetimmiten Edinburghiin saapuessaan tiesi mistä J.K. Rowling on ammentanut inspiraationsa Harry Potter kirjoihin. Vanhat harmaat kivitalot täyttivät koko keskustan, pimeät kapeat käytävät, narisevat ikkunat, lentelevät pöllöt, vanhat mustat taksit, syksyiset lentelevät lehdet ja jännittävä tunnelma olivat kuin suoraan Potter kirjoista. Varsin kiehtovaa. Vierailimme myös elokuvien kuvauspaikoilla ja elokuvat pitääkin nyt katsella uuteen kertaan ihan erilaista näkökulmaa käyttäen.

Edinburghin keskusta on kaunis suurine korkeuseroineen ja vihreine kukkuloineen, korkeimmilta paikoilta näkyy kauas merelle. Syksyinen ilma oli varsin raikas ja ihanien kahviloiden tuoksu houkutteli pitämään taukoja tämän tuosta. Keskustasta löytyy pari isompaa ostoskatua ja parhaimmat kaupat taitavat olla Princes Streetin ympäristössä. Lontoon valikoima pienemmässä mittakaavassa. Edinburghin linna kerää katseita kaiken yläpuolella ja linnan pihalta on komeat näkymät ympäri kaupunkia. Linna taitaa olla kuuluisin nähtävyys ja kukkulalla on ollut asutusta jo 900 eKr. Linnan toisella puolella on kiva kauppatori Grassmarket, jonka varrelta löytää mainioita ruokapaikkoja. Ennen vanhaan torilla hirtettiin rikoksista tuomittuja ja myytiin karjaa.

Myös vanha kaupunki on täynnä historian havinaa. Museoissa voi tutustua varsin monivaiheiseen ja mystiseenkin historiaan ja Calton Hillin kukkulalle on ihan pakko kiivetä, sillä näkymät ympärille ovat huikaisevat kaupungin kattojen yli. Vanhasta kaupungista löytyy viskikauppoja ja villatuotteita sekä kilttejä. Leithin satamassa vierailimme kuninkaallisessa jahdissa ja vieressä oli myös mainio tavaratalo Ocean Terminal. Minulle tuli ihan uutena tietona, että kaupungin keskustan tuntumassa on sammunut tuolivuori, jonka päälle pääsee patikoimaan. Arthur´s seat on pyöreänmuotoinen kukkula, jota jääkaudet sekä eroosio ovat aikojen kuluessa muokanneet. Huipulle on kohtuullisen helppo kiivetä katselemaan maisemia. Nousuineen ja laskuineen reissu kestää parin tunnin verran. Vehreässä ja kauniissa keskustassa riittää siis katseltavaa useammankin päivän ajaksi, vielä kun lisää ohjelmistoon Camera Obscuran, eläintarhan, lelumuseon ja parit taidemuseot, saa viikon vierähtämään ihan huomaamatta.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12739