70-lukulaista synttärinostalgiaa

Meillä kotona -nostalgiaviikko menossa ja minä uppouduin vanhojen valokuvien maailmaan, tämä sopii paremmin kuin hyvin tällaisen flunssaelämän seuraksi. Päädyin muistelemaan 70-lukulaisia synttäreitä, joita kerkisin kyseisellä vuosikymmenellä muutaman kokemaan. Monesti olen miettinyt intohimoista suhtautumistani kakkuihin, en niinkään syöjänä, vaan tekijänä ja kyllä se tästä yksivuotiskuvastakin käy hyvin ilmi. Taitaa olla ihan ensikosketus kermavaahton ja ilmekin on sen näköinen, mitä ihmettä tämä on. Kuvia tutkiessani huomasin myös tuon maljakon, joka taitaa olla isän ja äidin kihlalahja ja jonka olemassaoloa kuvissa en muistanut lainkaan. Maljakko on joskus ajautunut meille ja kävin sen noutamassa varastosta näin nostalgiaviikon iloksi, onhan se nyt aika retro. Synttärini ovat aina helmikuussa ja maljakkoon on päässyt pari narsissia, aikas kauniita. Kakku on saanut koristeet perinteiseen tapaan suklaarouheesta ja kettukarkeista, ilmankos kettukarkkeihinkin on aina ollut niin intohimoinen suhde. Olen myös bongaavinani kakun päältä muutaman viinirypäleen. Täytteenä on takuuvarmasti tuohon aikaan tyypilliset mansikkahillo ja banaanisuttu. Huomatkaa myös niin ihanat hedelmäiset verhot.

Toiset synttärit ovat jo olleet selvästi riehakkaammat, sillä vieraitakin löytyy ja iso kasa onnittelukortteja. Tällä kertaa samaiseen maljakkoon on päässyt punaisia tulppaaneita, pöytä on katettu koreaksi ja seinältä löytyy isän tekemää taidetta. Huomatkaa kuvassa taka-alalla suklainen unelmakääretorttu, joka on koko lapsuuden ajan ollut yksi suosikeistani. Siinä on aina ollut kunnon voinen täyte ja paljon sokeria pinnalla, niin että sormia on saanut nuoleskella moneen kertaan. Kakun päälle on tällä kertaa laitettu persikoita sekä Fazerin suklaanappeja, jos oikein näen. Juhla-asuni ei sen sijaan ole silmiä hivelevä, mutta pysynyt ainakin hyvin päällä juhlariennoissa. Kupit ovat myös niin herkullista retroa, mahtavatko olla Arabiaa ja onkohan niillä joku nimi?

Kolmevuotias osaa jo poseerata mukavasti kameralle. Serkkutyttö on tullut synttäreitä juhlimaan ja hiuksetkin ovat saaneet kauniin rusetin synttäreiden kunniaksi. Pöydältä pilkottaa jälleen nuo retrot kupit, Sarviksen muki, loput tarjottavat jäävät arvoitukseksi. Kirkkaankeltaiset servetit on valittu sävy sävyyn keltaisten kynttilöiden kanssa ja iki-ihana froteepukukin mätsää hienosti väreihin. Kakku on saanut tällä kertaa koristeet mandariinin paloista ja suklaarouheesta. Täydellistä 70-lukua vai mitä? Onko sinulla mitään mielikuvaa tämän vuosikymmenen herkuista? Muistan, että kavereiden synttäreillä syötiin suolakaloja ja suolatikkuja, peltilihapiirakkaa, karjalanpiirakoita ja munavoita, nauravia nakkeja, pieniä herkkupaloja hammastikussa, lämpimiä voileipiä ananasrenkaineen, mokkapaloja sekä erilaisia kuivakakkuja, popcornia, vohvelikeksejä sekä Carneval-keksejä. Juomaksi oli usein itsetehtyä mehua tai sitten niitä pyramidinmallisia appelsiinitrippejä, joista piti aina etsiä hartaasti pyöritellen pillin reikää. Myös punainen ja keltainen Jaffa olivat aika hitti. Eikä muuten pelattu pleikkaria, vaan kiinnitettiin aasin häntää, pelattiin avaimen piilotusta, ongittiin pieniä yllätyksiä, pelattiin Kapteeni käskee -peliä. Pelattiin myös hiipimisleikkiä, jossa yksi oli seinään päin kääntyneenä ja aina välillä kääntyi katsomaan huomaako toisten liikkuvan itseään kohti. Tämä taisi olla nimeltään Peili ja värileikkiä pelailtiin myös. Se, jolla ompi punaista saa ottaa askeleen eteenpäin. Mitä muuta synttäreillä tehtiin?

 

 

 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12632

1 kommentti

1 ping

    • Terttu on 29.9.2018 at 08:49

    Onpa tutun näköistä ja kakun koristeet kuulostavat juuri siltä, mitä itsekin aloittelevana kakuntekijänä käytin.
    Mainiot kuvat!
    Mukavaa syksyn jatkoa sinne tuuleen! Terttu Joensuusta

Kommentit eivät ole päällä.