Monte Criston vuoka

Syksyiltojen nopea leipäherkku, Monte Criston -vuoka, jossa maistuu gruyere-juusto, savusuikaleet sekä mozzarella. En ehkä tätä sen enempää mainosta, sillä juustoa pursuavat kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Meillä ei tästä yhdestä vuoallisesta jää mitään syömättä, kun miehet päästetään asiaan. Tätä tulee useimmiten juurikin tehtyä iltapalaksi, mutta vuoka on aivan yhtä sopiva leppoisan viikonloppuaamun herkuksi. Makua on myös helppo vaihtaa, sillä usein laitan munakerman sekaan vielä kourallisen tuoreita silputtuja yrttejä, joita valkkailen sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan. Tähän sopii erinomaisesti timjami, rosmariini, oregano tai basilika. Mikäli haluaa nähdä hiukan enemmän vaivaa, voi paistaa munakerman sekaan pari silputtua valkosipulia, nam, mitkä aromit se antaa.

Meillä on satanut parissa päivässä enemmän kuin alkuvuonna yhteensä ja ilma on tosi syksyinen, takassa palaa valkea joka ilta ja selvästi alkaa kääntämään sellaista syksymoodia päälle. Terassilta on pikku hiljaa tyhjennetty tavaraa pois ja piha kaipaisi vielä viimeisiä tee nämä asiat ennen syksyä -juttuja. Haravointi on vuorossa vasta myöhemmässä vaiheessa ja sen hoitelee Ukko, sillä minun homeallergiani ei syysharavointia kestä, täysi työ ihan tässä normaalissakin elämässä. Tein päätöksen, että tällä viikolla piirtelen vihkoon kuvat ja ohjeet ensi kevään pihahommista ja kukkasten siirroista, sillä keväällä kaikki on aivan tyhjää ja on täysin unohtanut mitä piti tehdä, vaikka syksyllä kuvittelee muistavansa kaiken. Monta uutta suunnitelmaa muhii mielessä ja nurmikko pienenee taas usealla neliöllä, se on varma.

 

Monte Criston leipä

Ainekset

12 siivua paahtoleipää

230 g savusuikaleita

2 dl gruyere-juustoa (raastettuna)

250 g buffalomozzarellaa

6 kpl kananmunia

0,5 dl kermaa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl suolaa

1/2 tl mustaa pippuria

1/4 tl muskottipähkinää

Tee näin:

Raasta gruyere. Voitele laakea vuoka voilla ja aseta pohjalle puolet leivistä vierekkäin. Ripottele päälle savusuikaleet sekä juustoraaste. Laita toinen kerros leipää päälle. Sekoita munat, kerma sekä mausteet sekaisin ja kaada seos leipien päälle. Siivuta mozzarella ja laita siivut päällimmäiseksi. Paista uunissa 180 asteessa vajaa puolen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12565

10 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

    • Nimetön on 12.9.2018 at 18:52
    • Vastaa

    Mikä on savusuikale, onko se siis kinkkusuikale?

      • sari on 13.9.2018 at 21:37
      • Vastaa

      Se on Poutun savusuikale 230g pussi.

    • Nonna on 12.9.2018 at 19:17
    • Vastaa

    Minäkin haluaisin tietää mitä on savusuikale?

    • Ritu on 12.9.2018 at 22:21
    • Vastaa

    http://www.pouttu.fi/tuote/pouttu-savusuikale-230g/ ja ei ole suomalaista lihaa

      • sari on 13.9.2018 at 21:40
      • Vastaa

      Juurikin tämä ja voi vaihtaa hyvinkin johonkin muuhun suikaleversioon jos haluaa tai vaikka pilkkoa isommasta kinkunpalasta itse. Tähän sopii mainiosti myös Kivikylän pulled pork.

    • Liisa Ihanainen on 13.9.2018 at 14:40
    • Vastaa

    Savua ei voi suikaloida. Onko kysymys lihasta vai kalasta?

      • sari on 13.9.2018 at 21:38
      • Vastaa

      Lihasta, ja tuon savusuikaleen voi korvata millä tahansa hyvällä kinkulla. Nuo savusuikaleet ovat vaan hyvänmakuisia.

    • Laura on 13.9.2018 at 16:13
    • Vastaa

    Kuvien perusteella veikkaisin savusuikaleiden olevan lihaa.

    • Nimetön on 22.9.2018 at 08:46
    • Vastaa

    Valiolla ruoka resepteissä oli vähän samanlainen ohje.

    1. Leipävuokaohjeita on varmasti joka lähtöön, toiset tykkää laittaa kinkkusuikaleiden tilalle jotain muuta kuten herkkusieniä, kebablastuja tai jauhelihaa. Välillä kannattaa myös vaihdella juustojen makua. Meillä laitetaan joukkoon aina hiukan sitä mitä kaapista löytyy eli tämä toimii myös sellaisena hävikistä herkuksi -ohjeena. Tuoreilla yrteillä tähän saa taas ihan uutta makuvivahdetta. Kannattaakin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, ettei jumitu yhteen ja samaan.

Vastaa

Your email address will not be published.