Kun siideri kohtasi risoton

En ole siideri-ihmisiä, mutta ruuanlaittoon kuiva siideri sopii mainiosti, minulla on siis takataskussa aina yksi Happy Joe. Korvaan sillä toisinaan valkoviinin, sillä kokonaisen pullon avaaminen on tuhlausta, jos sitä ei sen enempää sillä hetkellä tarvita. Risotto taas kuuluu niihin ruokiin, joita alkaa tekemään mieli, kun tulee syksy. Lämmintä ja täyttävää syksyruokaa, joka meillä usein yhdistetään kanaruokiin. Risoton kanssa pitää olla sellainen näppituntuma, ettei tule liian vetistä tai liian kuivaa, varsinkin tuo kuivuus vie risotosta unelmanpehmeyden, johon sen aistikkuus perustuu. Tässä perusohjeessa maku risottoon tulee paistetusta porkkanasta ja sipulista. Mikäli haluat kutsua risottoasi hiukan hienostuneemmalla nimellä ja haluat kauniin kullankeltaisen sävyn, lisää sekaan 0,5g sahramia ja tarjoile ihastuttava risotto alla Milanese. Jos haluaa heittäytyä oikein hurjalle tielle, voi lopuksi lisättävän parmesaaniraasteen kanssa lisätä risoton sekaan puolitoista desiä kermavaahtoa, se antaa juuri sopivan täyteläisen maun.

Olen tänään todennut kuvia ja reseptejäni penkoessa, että olisi kirjoitettavaa vaikka kuinka paljon, yritänkin seuraavaksi tehdä urakalla tänne juttuja, sillä tarjolla on monta todellista herkkureseptiä. Tämä jokasyksyinen pesänrakennusvimma on kuulemma astetta vaikeampi tänä syksynä, joten minulla on mennyt hurjasti aikaa viherkasvien järjestämisessä, mööbleeraamisessa sekä ihan vaan siivoamisessa. On se syksy vaan kivaa aikaa, nautin illalla tulevasta pimeydestä ja kynttilöistä, jotka lepattavat iloisesti terassilla. Ensimmäiset syksykukatkin tuli ostettua, kun erisävyiset vihreät callunat koristavat isoa ruukkua ulkona. Seuraavaksi blogiin tulee mainio kanaresepti juuri tämän risoton kaveriksi, pysykää kuulolla.

 

Risotto

Ainekset

100 g voita

2 kpl sipulia (silputtuna)

2 kpl porkkanaa

1 kpl valkosipulinkynsiä (silputtuna)

300 g risottoriisiä

2,5 dl kuivaa omenasiideriä

1,5 l kanalientä

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustaapippuria

100 g parmesaania (raastettuna)

0,5 g (sahramia)

1,5 dl (kermavaahtoa)

Tee näin:

Silppua sipulit ja raasta porkkanat, paista pannulla reilussa voissa pehmeiksi. Valmista samalla kanaliemi. Lisää sipulien ja porkkanan joukkoon riisi ja siideri ja anna imeytyä. (Lisää tässä kohtaa sahramia, jos haluat sahramin maun sekä värin). Lisää hiljalleen vähän kerrallaan kanalientä ja anna imeytyä. Lisää kanalientä kolmessa osassa niin, että risotto jää lopuksi kypsäksi ja pehmeäksi, muttei liian vetiseksi. Tarkista makua ja lisää tarpeellinen määrä suolaa sekä mustaapippuria. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. (Lopuksi voit täyteläisen maun saamiseksi lisätä puolitoista desilitraa kermavaahtoa) Käytä risoton valmistamisessa siis vain se määrä kanalientä mitä tarvitset pehmeää risottoon, joss purutuntuma on hyvä, minulta jää lientä joka kerta hiukan yli.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12533

2 kommenttia

2 pingiä

    • Johanna / hellan ja viinilasin välissä on 26.8.2018 at 21:19

    Tämän on oltava hyvää, parmesania ja siideriä. Meillä alkaa myös risottokausi, heti kun ekat herkkutatit löydetään.

    1. Johanna, todella, hyvää on 🙂 täälläkin tatit hakusessa samoin kantarellit.

Kommentit eivät ole päällä.