Hulluna kesään

Siis en mitenkään pysy blogin puolella perässä tässä satumaisen ihanassa kesässä, joten laitan tällaisen kokoelman viimeaikaisista jutuista. Tajusin tänään auringossa maatessani ja pojun kanssa korttia pelatessani, että minulla ei ole lainkaan matkakuumetta ja syy on yksinkertaisesti se, että nyt on oikea kesä. Pari kesää on ollut kyllä niin surkeita, että oli aivan päässyt unohtumaan kesän todellinen luonne. Lämpöä, aurinkoa, pyöräretkiä, ulkona syömistä ja terassilla istuskelua, niistä on kesä tehty. Puutarhassa on koko ajan jotain ihasteltavaa ja nyt juuri on kukassa pihan tumma pensas, hurmehappomarja. Olen laittanut happomarjaa perennapenkkien taakse, jolloin niiden tummat oksat kaartuvat kauniisti perennoiden päälle. Kukkiessaan tämä on todellinen kaunotar tosin kukissa on aika pistävä tuoksu.

Kesän ihanin kylmä herkku on varmastikin turkkilainen jogurtti, johon olen sekoitellut kylmiä marjoja lähinnä mustikoita ja vadelmia, banaanin, pari tippaa ruusuesanssia, makeutukseen hiukan vaahterasiirappia ja kyytipojaksi lasi kylmää appelsiinimehua. Niin kovasti kun tuoremehuja monilla keskustelupalstoilla parjataankin, niin olen sitä mieltä, että hedelmistä tullut sokeri ei maailmaa kaada, kunhan sitä ei litrakaupaalla tule juotua. Marjat myös tasaavat sokeritasapainon heilahteluja hyvin, joten sopivat hyvin mehun seuraksi. Jatkossakin siis tuorepuristettu mehu pysyy päivän ruokavaliossa.

Suosikki kesäkukka on tänä kesänä keijunmekko, sillä viime vuonna ihastuin Seijan puutarhalta ostamaani amppeliin niin kovin, että tänä vuonna päätin ostaa useamman. Keijunmekko kukki koko viime kesän iloisesti. Nämä keijunmekot on laitettu kasvamaan ylöspäin ja koska kuva on otettu jo pari viikkoa sitten, on terassin reunus jo keijunmekkoa täysi, valtavan nopeakasvuinen ja kaunis. Näitä löytyy terassin molemmissa reunoissa ja amppeliversion olen istuttanut tien viereen korkeaan ruukkuun.

Olen vallan innoissani, sillä meidän vanha lainapoika oli kyläilemässä kokonaisen päivän ja uusi lainapoika tulee juhannukseksi. Kiva saada pientä vipinää meille, kun omat pojat ovat jo niin isoja. Tukiperheistä on tällä hetkellä kova pula, joten jos voisit ajatella ottavasi lainalapsia aina silloin tällöin, ole yhteydessä kuntasi sosiaalipalveluihin. Tosi antoisaa ja kivaa hommaa. Monena päivänä olen tekaissut kaappiin valmiiksi voileipiä, joita on voinut sieltä napsia omaan tahtiin, lainapoikakin söi reippaasti oman osansa. Poju toivoi niin kauniisti, että olisi äiti hienoa, jos olisi aina kaapissa leipiä valmiina, että ehkä niitä pitäisi yrittää tehdä vielä useammin. Perinteinen voileipä runsailla kesäisillä päällisillä on juuri sopiva suolainen pala kuumana kesäpäivänä.

Reposaari on kauneimmillaan, joten nyt jos koskaan kannattaa piipahtaa täällä. Siikarannasta löytyy kivoja majoitusvaihtoehtoja ja saaressa riittää ihasteltavaa. Meidän päiviimme kuuluu lähes joka päivä pyöräilyreissu ja kahvit Siikarannassa ja kahvin kera tietysti Fazerin sinistä. Melkein aina löytyy juttuseuraa ja kiva seurailla lomafiiliksissä olevien ihmisten touhuja. Ihan sitä tuntee olevansa lomalla itsekin, vaikkei ole mökillä eikä reissussa.

Siirsin kaktukset pari viikkoa sitten kasvihuoneeseen, sillä siellä ei tänä vuonna ole tomaattia. Tomaateista tulee nimittäin ilma kaktuksille liian kosteaksi, mutta nyt kun siellä on vain muutama timjami, sopivat kaktukset sinne oikein mainiosti. Pikkukaktus alkoi iloisesti kukkimaan, toivottavasti ihania kukkia ilmestyy vielä lisää. Uskon, että ulkoelo sekä päivän ja yön lämpötilan vaihtelu tekee kaktuksille hyvää ja useampikin innostuu kukkimaan, jos ei nyt kesällä niin myöhemmin.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12355