Hyötypuutarha laatikoissa

 

Jossain vaiheessa kun lapset olivat pieniä, oli sellainen olo, että omasta pihasta pitää löytyä kaikkea mahdollista karviaisista viinimarjapensaisiin. Mikä oma piha se olisi, jossa ei olisi lapsille tarjolla kaikkea hyötypuutarhan iloja. Pikkuhiljaa kävi kuitenkin selväksi, että pihamme on sellaiseen viljelyyn aivan liian pieni, lapset kasvoivat nopeammin mitä omena- ja kirsikkapuut ja osa kasveista ei selvinnyt aika kuivahkolla maaperällä. Monenlaisten kokeilujen jälkeen meille on muotoutunut juuri sellainen hyötypuutarha, josta on iloa koko kesän, joka on helppohoitoinen ja josta saadaan ne tärkeimmät jutut ruuan laittoon. Ostan mielummin osan tuotteista torilta ja kannatan lähiviljelyä kuin että yritän epätoivoisesti saada kaiken toimimaan omalla pihalla tuloksetta.

Kaiken A ja O meillä ovat yrtit, joita kasvaa useassa laatikossa. Laatikkoviljely on niiden osalta ollut ihan paras vaihtoehto, sillä monivuotiset yrtit pysyvät omissa laatikoissaan leviämättä muualle, tuholaiset pysyvät laatikoista loitolla varsinkin kun ne on ympäröity kuorikatteella ja monilajiset yrttilaatikot ovat kaunista katseltavaa. Kohopenkissä yrtit alkavat kasvaa tosi aikaisin keväällä, eivätkä ota yön viileydestä heti itseensä. Hätätapauksessa laatikot on myös helppo peittää harsolla. Olen käyttänyt laatikoihin vain kaupan seulottua multaa, joten rikkaruohojakaan ei tarvitse jatkuvasti olla nyppimässä. Yksivuotisia yrttejä hain jälleen Seijan puutarhalta, sillä sieltä saa todella hyvännäköisiä alkuja ja valinnanvaraa riittää. Ranskalainen rakuuna on ollut erittäin hyvää ja rehottaa vallan hurjasti. Lisäksi laatikoissa on oreganoa, salviaa, ruohosipulia, rosmariinia, persilijaa ja minttua, kaikkea mitä kesäruokiin tarvitaan. Lisäksi kasvihuoneen amppeleista löytyy timjamia. Tunnustan, että käyn välillä kasvihuoneessa ihan vaan hiplailemassa timjamin oksia, sillä niistä tulee aivan huumaava kesätuoksu.

Kasvihuoneen tuntumassa olevassa laatikkopuutarhassa yhdessä laatikossa on Maurin makea puutarhavadelmaa, josta tulee aina sen verran satoa, että saa muutaman vadelmarahkan tehtyä. Pensasmustikkaa on kahdessa laatikossa, niiden ongelmana on ollut muutamana talvena rusakot ja ensi talveksi ne pitää muistaa suojata. Yhdestä laatikosta löytyy raparperia ja parsaa sekä sipulia, seuraavassa on mansikoita sekä luumupuu ja viimeisessä kasvaa perunaa. Kaikki nämä ovat kovasti tykästyneet laatikossa kasvamiseen, kastelu on helppoa ja kaikki ovat siististi omalla paikallaan. Tämä sopii juurikin pienehköön pihaan hyvin, sillä laatikot sopivat kivasti perennoiden ja muiden puutarhakasvien sekä puiden joukkoon. Laatikoiden ympäriltä löytyy vielä muutama omenapuu ja kirsikkapuu, siinä on meidän hyötypuutarha kokonaisuudessaan. Enää en suostuisi vaihtamaan laatikkokasvimaita tavallisiksi, niin paljon yksinkertaisempaa kasvien hoito on laatikoissa. Ainoa negatiivinen asia mitä tulee mieleen on kastelu, sillä kohopenkissä maa kuivuu helpommin ja kastelua pitää harrastaa tavallista maata enemmän. Muuten kaikki onkin helpompaa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12329