Puutarhan valkoiset valloittajat

Kaikki puut ja kukkaset kukkivat nyt varsin kiivaalla tahdilla ja olen yrittänyt käydä monta kertaa päivässä ihailemassa kauniita kukintoja. Valkoinen on suosikkini ja valkoisella kukkivia lajeja onkin tullut kerättyä pihaan varsin runsaasti. Tässä niistä vinkiksi muutama kuva, sillä moni valitsee lajikkeet pihaansa juuri kukkien perusteella. Ykkösenä tässä tietysti omenapuut, jotka juuri ovat parhaassa kukassa. Meiltä löytyy niitä 3 kappaletta ja lisää toivoisin, vaan tila ei riitä.

Seuraavana ovat kirsikat, jotka parina vuonna ovat kukkineet ihan älyttömän runsaasti. Kirsikat olen pakastanut ja käyttänyt niitä jääpalojen tilalla juomissa.

Valkoinen syreeni, joka selvästi kasvaa tummempaa versiota hitaammin, mutta joka kukkiessaan on äärimmäisen kaunis. Pihassa kasvoi yksi iso valkoinen syreeni kun muutimme ja olen siitä siirtänyt alkuja takapihalle aidaksi. Hitaasti kasvaa, mutta kaunista tulee.

Pikkupuu hopeapäärynä kasvattaa pieniä suikeita hopeanhohtoisia lehtiä ja kukkii valkoisella kukalla, äärimmäisen kaunis pienen pihan puu, joka menestyy myös hiukan kuivassakin maassa.

Melko nopeasti kasvava lumipalloheisi kukkii kesäkuussa jopa nelisen viikkoa ja syksyllä siinä on kauniin punainen syysväri. Myös koiranheisi kukkii valkoisella tosin hiukan vaatimattomammin mitä lumipalloheisi.

Perinteinen juhannusruusu ei ehkä selityksiä kaipaa, kasvaa lähes millaisessa maassa vain ja kukkii iloisesi, kun vanhoja ja ränstyneitä oksia karsitaan välillä pois. Tuoksu on yksi kesän hurmaavimmista. Juhannusruusun kanssa kesän kauneimmasta tuoksusta kilpailee jasmike. Meillä jasmikeaita on kasvanut samassa paikassa jo viitisentoista vuotta ja kukkii vuodesta toiseen valkoisena kukkapilvenä.

 

Pihlajat menestyvät varsin kuivassakin maaperässä ja kukkivat kauniisti. Pihlajia löytyy uskomattoman montaa lajia ja yksi kauniisti kukkiva pikkupuu on taatanpihlaja. Myös tuurenpihlajan valkoiset kukinnot ovat kaunista katseltavaa, sillä ne koostuvat kymmenistä pikkukukkasista ja ovat valtavankokoisia. Kevään ensimmäisiä kukkijoita ovat valkovuokot, jotka sopii mainiosti vaikkapa kuunliljojen viereen. Reposaaressa ei valkovuokkoja kasva, mutta meidän pihaan niitä on kulkeutunut kasvisiirtojen kautta ja ne ovat levinneet jo useampaan paikkaan. Tuovat kivasti väriä maahan ennenkuin hitaat kuunliljat pääsevät kasvuvauhtiin.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12288