Pilvikirsikka pihan kaunotar

Tiedetään, tiedetään, ei ole ihan pienen pihan kasvi ja kyllä, tarvitsee ympärilleen tilaa ja korkeuskin voi olla parhaimmillaan 15 metriä. Mutta kun kerran sellaisen haluaa, niin sellaisen myös hankkii. Ensimmäisiä kosketuksia pilvikirsikkaan oli aikoinaan kaupungilla syysaikaan, kun ihanan punertava syysväri luomosi. Lisäksi kun tein tarkempaa tutustumista lajiin muutaman puutarhalehden välityksellä tulin siihen tulokseen, että tämän minä pihalleni haluan. Ostopäätökseen aikoinaan vaikutti myös tietoisuus siitä, että kuivahkossa ja hiekkaperäisessä maassa pilvikirsikka ei kasva jättimäiseksi pihapuuksi. En halunnut siitä nimittäin mitään huimaa jättiläistä. Nyt meidän pilvikirsikka kahdentoista vuoden iässä näyttää tältä ja koko on enemmän kuin sopiva, hiukan tulee kasvua joka vuosi, mutta enpä usko, että se enää kovin paljoa kasvaa. Ikää sen sijaan tulee toivottavasti runsaasti, sillä pilvikirsikka saattaa elää kuusikymppiseksi. Ensimmäisinä vuosina puu tarvitsi maan kuivuuden takia kastelua, mutta enää häntä ei ole moneen vuoteen kasteltu. Tänä vuonna on ollut erityisen ihana kukinta, sillä koko puu on ollut yhtä valkoista pilveä. Siitä kai se nimikin tulee.

Runko on kauniin kuparinruskea ja syksyisinkin pilvikirsikka saa kivan ruskavärin sekä punaiset marjat, jotka kelpaavat linnuille, kauneutta siis riittää joka vuodenajalle. Pilvikirsikan hoito on helppoa, sillä sitä ei tarvitse leikata, ainoastaan kuolleet oksat poistetaan. En ole omaani lannoittanut ja se kasvaa keskellä kukkapenkkiä. Juurivesoja tuli aluksi muutama, mutta ne oli helppo leikata pois ja muutamaan vuoteen niitä ei ole enää ilmestynyt.  Pilvikirsikka kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla ja siksi se on meilläkin sijoitettu pihan aurinkoisemmalle puolelle, kaverina hänellä on pari tuurenpihlajaa sekä riippajalava. Kovin sulavasti he siinä keskenänsä kasvavat. Harmi kun kukinta-aika on kovin lyhyt, sillä tätä ihanuutta katselisi pidemmänkin aikaa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12276

2 kommenttia

2 pingiä

    • Mimosa on 3.6.2018 at 20:09

    Kuinka korkeaksi pilvikirsikka on kasvanut noissa olosuhteissa?? En oikein kuvista hahmota ?. Haaveilen siitä myös omaan pihaani…

  1. Tällä hetkellä pilvikirsikka on reilu nelisen metriä korkea eli ei kovin iso ja tosiaan on jo vanha. Kasvaa aina hiukan joka kesä, mutta kasvu on tosi paljon vähentynyt viime vuosina. Meillä on tosi hiekkaperäinen ja vähämultainen tämä maa, joten kosteammissa olosuhteissa tulee varmasti paljon korkeampi ja leveämpi.

Kommentit eivät ole päällä.