Ihanan täyteläinen nokkoskeitto

Kesäkeittiön raaka-aineet ovat juuri nyt parhaimmillaan ja olen kerännyt nokkosta omalta vakiopaikalta jo useaan kertaan. Parhaita nokkoset ovat alle parikymmen senttisinä ja kun nyppii isompia lehtiä käyttöön, kasvaa nopesti uutta versoa. Nokkosta voi myös kuivata, mutta siihen touhuun en ole lähtenyt, vaan meillä nautitaan nokkosruokia aina vaan alkukesästä tuoreena. Nokkosen keräämistä varten minulla on puhtaat puutarhahanskat, sillä siihen pisteeseen en ole vielä päässyt, että lehtien nyppiminen sujuisi paljain käsin. Jonkilainen inhotus nyppimisvaiheessa nokkosta kohtaan selvästikin on olemassa, sillä hajusta tulee mieleen lapsuuden kesät ja useaan kertaan poltetut jalat ja kädet.

Nokkoskeitto on kauniin värinen tarjottava ja makukin on varsin hyvä varsinkin kun sen kanssa yhdistää sipulia ja perunaa. Nokkoset sisältävät hurjasti c-vitamiinia monen muun hyödyllisen aineen lisäksi, joten kyseessä on varsinainen terveysruoka. Nokkoskeitosta saa todella ylellisen alkuruuan koristelemalla sen ranskankermakastikkeen lisäksi tuoreella orvokkisilpulla ja mädillä. Koristeeksi voi laittaa myös silputtua persilijaa, ruohosipulia, kurkkuyrtin kukkasia ja tietysti kananmunan puolikkaita. Mainiota vaihtelua kasviskeittojen listaan.

 

Peston ystäville muistutukseksi nokkospesto, jonka ohje löytyy tästä ja koittakaahan myös nokkosvoita. Nokkosvoi on maukas herkku leivän päälle. Sekoita ryöpätyt nokkoset sauvasekoittimella voin kanssa sopivaksi massaksi, pyöräytä pötkyläksi, säilö leivinpaperin väliin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Nokkosvoita voi sulattaa  pihvien päälle tai käyttää risotoissa, näin saa kivan väristä vaihtelua ruokien väriin ja makuun.

Raaka-aineista myös kuusenkerkät ovat juuri nyt kerättävissä ja kuusenkerkkäsiirapin teko on siis ajankohtaista. Kannattaa muistaa, että kerkkien keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa. Kerkkäsiirappi on ihana lisä mihin vaan ruokaan ja sitä voi lurauttaa vaikka jäätelöannoksen päälle. Vaniljalla maustetun kuusenkerkkäsiirapin ohje löytyy tästä.

Täyteläinen nokkoskeitto

Ainekset

2 l nokkosia

2 kpl sipulia

2 kpl perunaa

2 rkl voita

5 dl vettä

2 dl kermaa

2 dl Crowmoor extra dry siideriä

1 kpl kanaliemikuutio

0,5 tl suolaa

1 prk ranskankermaa

2 rkl sitruunanmehua

0,5 kpl sitruunan raastettua kuorta

1/4 tl mustaa pippuria

1/4 tl suolaa

Tee näin:

Ryöppää nokkoset, kun huuhtelet nokkoset lopuksi kylmällä vedellä, säilyy niissä kaunis vihreä väri. Laita sivuun odottamaan. Kuori ja siivuta perunat ja sipulit pieniksi paloiksi, paista palaset voissa, niin että ne saavat hiukan väriä. Laita kattilaan vesi, kerma sekä siideri. Lisää perunat, sipulit ja kanaliemi ja keitä noin vartin verran kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää joukkoon nokkoset ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä suolaa. Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan sitruuna ja mausteet, tarkista maku. Tarjoile keitto valkosipulipatongin ja ranskankermakastikkeen kanssa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12265