Asia on ihan pihvi – Herefordia yrttivoin kera

Kuka liputtaa kunnon lihan puolesta? Mielestäni ei oikeastaan ole paljon herkumpaa raaka-ainetta ja tällä kertaa tämä oli nyt sitä parempaa lihaa mitä Tinderissä, Laidun Herefordia siis. Lihan kimppatilaus on A ja O, sen voi tehdä naapurien kera, työpaikan porukalla tai kaverien kesken, tulee nimittäin edullisemmaksi tai sitten kannattaa tilata reilusti kerralla. Laatu on juuri sitä mitä mainoksissa on kehuttukin ja hei kotimaista lähellä tuotettua. Se paistetun lihan tuoksu, hitsi sentään, ei ole parempaa.

Sitten siitä pihvinpaistamisesta, yksinkertainen homma, mutta niin monta erilaista mahdollisuutta ja koulukuntaa. Mielestäni kunnon naudan pihvi tarvitsee kaverikseen vain suolaa, pippuria ja hyvän yrttivoin. Toki voi kikkailla erilaisilla marinadeilla ja mausteilla, mutta peruspihvi on aina yhtä hyvä. Toki hyvä pippurikastikekin maistuu pihvien kanssa mainiosti.

Valmistamistyylejä onkin sitten varmasti yhtä paljon kuin pihvinpaistajiakin. Itse otan pihvit huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin ennen paistamista, puoli tuntia on mielestäni liian vähän, puolitoista tuntia jo oikein hyvä. Jos leikkaan pihvit itse, leikkaan niistä kolmisen senttiä paksuja. Samaan aikaan ei kannata paistaa kovin montaa pihviä, että kuumuus pannulla riittää. Pihvit sivellään öljyllä, kuumennetaan pannu savuavan kuumaksi ja lisätään puolet voista, varotaan ettei voi pala, paistetaan pihviä kuumalla pannulla kunnes pinta hikoilee selvästi, käännetään pihvi, lisätään loput voista, pienennetään pannun lämpöä hiukan ja paistetaan niin kauan, että pinta jälleen hikoilee. Tässä vaiheessa kypsyysaste on noin medium, mikäli pihvit ovat paksuhkoja. Suolata pihviä voi kyllä jo etukäteenkin, mutta pippurin lisään vasta paiston jälkeen, ettei se pala.

Meillä pientä kikkailua aiheuttaa se, että haluan pihvini lähes well done ja Ukon pihvit pitää olla medium tai hiukan alle. Eli paistan omaani hiukan kauemmin ja Ukon pihvit selviävät hiukan vähemmällä. Tämän jälkeen käärin pihvit folioon ja laitan uuniin 150 asteeseen kastikkeen teon ajaksi. Näin pihveistä tulee tasaisen mureita. Kypsyysaste saa siis olla hiukan vajaa tässä vaiheessa. Pihvejä ei kuitenkaan pidä unohtaa kuumaan uuniin, sillä ne saavat uunista oton jälkeen vielä rauhassa vetäytyä foliossa, ettei ensimmäisen veitsen viillon jälkeen nesteet lorahda lautaselle. Pihvien kypsyysaste on myös helppo tarkistaa sormella painamalla, medium on kimmoisa mutta palautuu nopeasti, mitä kypsempi pihvi, sitä kiinteämmäksi pinta muodostuu. Jos haluaa oikein rapsakan pinnan pihveihin, voi jättää folion pois.

Tee nopea kastike sillä välin kun pihvit ovat hetken uunissa ja vetäytyvät. Kaada konjakki pannulle ja sekoittele pannuun jäänyt maku nesteen joukkoon, anna kiehua kasaan pari minuuttia, lisää kerma ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Yrttivoi on helppo tehdä ja niin herkku lisä paistettujen pihvien päälle. Yleensä teen sadasta grammasta voita kerrallaan ja annan voin lämmetä huoneenlämpöiseksi, silppuan lempiyrttejä pari kourallista voin sekaan, joskus puristan joukkoon vielä hiukan sitruunanmehua ja lisään raastettua sitruunan tai limen kuorta, sitten voipaperin avulla käärin voin rullaksi. Jääkaappin jähmettymään ja rullasta on helppo leikellä sopivia paloja rapsakan lihan päälle. Loput voikin sivellä leivän päälle.

Tässä pihvien lisukkeena on vielä voissa paistettua sipulia, johon on lisätty silputtua chiliä ja hiukan mustaapippuria. Karamellisoitu sipuli tai balsamicosipulit sopivat myös mainiosti pihvien kaveriksi.

Yrttivoi

Ainekset

0,5 dl VihreäKeiju persilijaa

0,5 dl VihreäKeiju ruohosipulia

0,2 dl VihreäKeiju oreganoa

1 rkl VihreäKeiju rosmariinia

100 g Satamaito meijerivoita

2 kpl valkosipulin kynsiä silputtuna

1/4 tl mustaapippuria

1 rkl sitruunanmehua

Tee näin:

Anna voin lämmetä huoneenlämmössä. Silppua sipulit ja yrtit ja sekoita ne hyvin voin joukkoon mausteiden kera. Muotoile massasta voipaperin avulla suippo tanko ja kääri päät hyvin kiinni. Anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa yrttivoista siivuja rapsakoiden pihvien päälle.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12105

2 comments

2 pings

    • Taru / Tarun taikakakut on 18.4.2018 at 21:32

    Mä oon myös ostanut Rekon kautta Herefordin karjan lihaa Preiviikistä. Komiaa on ja läheltä tulee! 😀 Heillä on ihania erilaisia lihapaketteja ollut tarjolla. Ja voi miten ihanat pihvit sulla on tässä tarjolla! Nam! ♥

    1. Hei, kiva kuulla, tuo ei ole tullut mieleenkään. Lihapaketit on kyllä ihan luksusta, mää jätän niin mielelläni nykyään kaiken muun turhan syömättä ja syön mielummin kunnon lihaa.

Comments have been disabled.