Maalaismarkkinat – Amsterdam

Voitte vaan kuvitella, kun pitkän matkustamisen ja lentokoneessa istumisen jälkeen pääsee tällaisille ruoka-apajille, niin on pieni pää ihan sekaisin. Maalaismarkkinoita on Amsterdamissa useassa paikassa, mutta nämä kuvat ovat pääasiassa Nieuwmarkt-aukiolta. Tämä oli ensimmäinen paikka, johon kaupunkiin saavuttuamme hotellin jälkeen tupsahdimme ja ihmeteltävää sekä maistelemista riitti. Varsinkin juustoista ja lihatuotteista oli maistiaisia lähes joka kojussa ja täytyy sanoa, että oli maut kohdillaan.

Mehän jumiuduimme heti lähes ensimmäiseen kojuun, josta lähti suunnattoman ihana paistetun lihan ja valkosipulimakkaran tuoksu ja se oli menoa. Tuhdisti valkosipulilla maustettua makkaraa ja rapeaksi käristettyä possunvatsaa syötiin maustetulla sinapilla voidellun leivän päällä. Hollantilainen sinappi on muuten erityisen hyvää, sillä variaatioita on joka lähtöön. Kyytipojaksi leipien kanssa tarjoiltiin siideriä ja olutta. Näillä naisilla oli jatkuva jono myyntitiskille ja jonoa oli vielä usean tunninkin päästä, kun palasimme kierrokselta ja lähdimme takaisin hotellille päin.

Vihanneksia oli tosi paljon kappalehintaan, eivätkä hinnat päätä huimanneet, lähes kaikkia sai eurolla pari kappaletta. Myös tuoretta leipää luomuna ja tavallisena oli tarjolla useassa eri paikassa ja selvästikin täällä tykätään siemenistä ja leseistä sekä erilaisista rusinoista. Kotitekoisen makkaran hinnat lähtivät muutamasta eurosta ylöspäin ja keikkuivat 3-5 euron välillä. Kana-ateria, johon kuului puolikas pariloidusta kanasta, kotitekoista perunasalaattia sekä coleslawia, oli erittäin suosittu. Valtavien annoksien jälkeen ei todellakaan enää ollut tilaa jälkiruualle.

Jälkkäriksi oli tarjolla suloisia täytettyjä cannoleita, perinteistä omenapiirakkaa kermavaahdolla, vohveleita unelmatäytteillä, pikkuisia kerrosleivoksia sekä niin hyvää kahvia. Mikä siinä onkin, että suomalainen kahvi on sellaista litkua. Hotellista sain suosituksen Bocca-merkkiseen paikalliseen kahviin, jota on jo tilauksessa. Valitsin brasilialaisen, jossa on suklaan ja paahdetun pähkinän maku, maltan tuskin odottaa. Ja hei, tällaiset maalaismarkkinat ovat aina poikkeamisen arvoisia, kyllä tämä sellaisen fine dining -pönötyksen voittaa, vai mitä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12046