Amsterdam pyöräilyn pääkaupunki

Tässä on maa, jossa on fillarikulttuuri kohdillaan. Amsterdamissa on pyöriä enemmän kuin asukkaita eli reilusti yli 800 000. Pyörävarkaudet ovatkin yleisiä ja niitä on vuoden mittaan 80 000. Kaupunki on kuitenkin pyöräilijän paratiisi ja pyörillä kuljetaan joka paikkaan, niitä näkee jopa metrossa. Kannattaakin hypätä fillarin selkään, ja vaikka isot massat näyttävät ensin kaoottisilta, liikkuu pyöräilykansa yllättävän johdonmukaisesti. Pyöräilijä on kuningas ja hänellä on aivan oma baana joka paikassa. Älä siis seiso pyörätiellä. Mikäli allasi on punainen asfaltti, olet väärässä paikassa, siirry heti pois välttääksesi kiukkuiset huudot ja sydämenpysähdykset, ja muista että myös skootterit kulkevat pyörätiellä.

Pyöräilijää väistävät kaikki, kilikellot soivat ja käsimerkit heiluvat. Pyörällä voi kulkea kaatosateessa ja auringossa, puku päällä tai shortsit jalassa, pyöräillessä voi laulaa ja jopa tanssahdella. Hullut hollantilaiset sanoisi joku, mutta minusta iloisenkirjava pyöräilykulttuuri oli ihastuttavaa katseltavaa. Rakastuneet ajavat käsi kädessä, jotkut puhelin kädessä, toiset kuskaavat pyörällä tavaran jos toisenkin ja lapset roikkuvat edessä tai takana, seisten, istuen tai kyykyttäen, omia istuimiakin on pyörän rungolla mitä hauskimmissa paikoissa. Kypäräkauppiaan mekka Amstedam ei kuitenkaan ole, sillä yhtään kypärää en nähnyt, vaikka pyöräilijöitä oli tuhansia.

Pyörille on omat parkit, vartioimattomat ja vartioidut, myös lautoilla on pyöräparkkeja. Pyörät kannattaa lukita hyvin ja katsoa, että ne on pysäköity sallituille alueille.  Ehkä kannattaa myös merkitä karttaan mihin on pyöränsä jättänyt, totesin nimittäin Ukolle, että tänne jos johonkin saa pyöränsä hukattua ihan vahingossa, sillä pyöriä on joka paikassa silmänkantamattomiin ja kanaalien varret yllättävän samannäköisiä. Eniten toisteltu lause reissulla olikin se, että ollankohan me jo oltu tässä.

Hollantilaiset pyörät, erityisesti tavarapyörät ovat ihastuttavia samoin klassiset vintagetyyliset menopelit kuten Veloretti, Lekker ja Gaselle. Tosi monet pyörät on erilaisilla isoilla koreilla varustettuja ja erittäin herkullisen värisiä. Minuun iski aivan hirvittävä pyöräkuume, katsotaan kuinka tässä mahtaa käydä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/12029

1 kommentti

1 ping

    • Kaura on 11.4.2018 at 00:22

    Amsterdam on ihastuttava kaupunki. Niin kotoisa, ja elävä.

Kommentit eivät ole päällä.