Pasha, jossa maistuu sitruuna ja lakritsi

Pääsiäiseen minulla liittyy voimakkaasti uudelleen aloittamisen ja uudelleen syntymisen ajatus, jopa ehkä voimakkaammin mitä uuteen vuoteen. Luonto herää talven jälkeen, odotellaan muuttolintuja, lumet sulaa ja vihreätä versoa pukkaa kiihtyvällä vauhdilla. Ehkä tässä itsekin heräilee pikku hiljaa jostain talvihorroksesta. Kevät on mullanvaihtoa, kevätsiivousta, puutarhan suunnittelua, rairuohoa ja pajunkissoja, pieniä vihreitä silmuja ja aurinkoa, joka vetää väkisinkin suun hymyyn. Kiitollisuus siitä että ollaan tässä ja nyt, siitä että kaikki on kuitenkin hyvin. Pidän siis pääsiäistä toisaalta aika herkkänä juhlana ja tähän herkkyyteen liittyy aina pasha, jonka jostain syystä miellän lähes uskonnolliseksi tarjottavaksi, ehkäpä siksi että se liittyy ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen. Viime vuosina meillä tosin pashaa on tarjottu myös keskellä talven pakkasia ja varsin tuhtina ruokana se sopii siihenkin mainiosti.

Aikaisemmin blogissa on ollut omenainen pasha sekä päärynäinen pasha. Tästä pashasta löytyy sitruunainen ja lakritsainen maku ja käytin Lakridsin kahta erilaista lakritsijauhetta sitä ihan jauhemaista sekä rouheampaa versiota. Jos ei näitä löydy tai ole saatavilla, sopii tähän loistavasti myös turkinpippurirouhe. Sitruunainen maku tulee sitruunankuoresta, mehusta sekä limoncellosta. Pasha mielletään ihan suotta kovin hankalatekoiseksi, vaikka todellisuudessa ainekset vaan sekoitellaan ja seos laitetaan valumaan vaikkapa kahvinsuodatinpussiin suodatinpussitelineeseen, mitään hienoja muotteja ei tarvita. Valmiin pashan voi koristella kermavaahdolla, suklaamunilla, lakritsinpaloilla, ananaskirsikoilla, hedelmänpaloilla tai hedelmäkarkeilla.

Pasha sitruunalla ja lakritsilla

Ainekset

300 g maitorahkaa

100 g voita

1 dl sokeria

2 dl vispikermaa

1 tl vaniljasokeria

2 tl sitruunankuoriraastetta

2 rkl sitruunanmehua

2 rkl limoncelloa

1,5-2 rkl rouheaa lakritsirouhetta (Lakrids)

2 tl lakritsijauhetta (Lakrids)

Tee näin:

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa keskenään sokerit ja voi. Lisää seokseen rahka, sitruuna, lakritsi sekä limoncello. Yhdistä lopuksi kermavaahto seokseen ja tarkista maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Laita valumaan seuraavaan päivään pashamuottiin tai vaikkapa kahvin suodatinpussiin. Koriste valmis pasha kirsikoilla, ananaskirsikoilla tai vaikka suklaamunilla.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11905