Kun kasvihullu kohtasi sitruspuun

 

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, eikä siinä sitten ollut paljon tehtävissä. Tuttu kukkamyyjä näki jo ilmeestä, että nyt lähtee puu uuteen kotiin. Varsin valtavankokoinen sitruspuu hienommalta nimeltään Citrus Calamondis lähti Sokoksen kukkaosastolta kohti Räpsöötä varsin epämääräisen näköisessä paketissa. Ei paljon paketin takaa eteensä nähnyt, onneksi päästiin isommitta kompuroinneitta hyvin perille ja sitruspuulle valittiin paikka ihan paraatipaikalta olohuoneesta taatusi aurinkoiselta paikalta. Miesväen mielestä meillä on jo viidakko joka ikkunalla, mutta minusta aina on tilaa yhdelle, joka näyttää hyvältä. Ja pikku lisäyksenä että en koskaan saalista uusia kasveja, vaan yksinkertaisesti törmään niihin ja minkäs sille sitten voi.

Olen yrittänyt tehdä puun olon varsin viihtyisäksi, päivittäisiä suihkutteluja ja vettä sekä ravinteita pari kertaa viikossa. Näillä on nyt menty ja hyvältä näyttää, pikkuisia hedelmiä on tulossa vajaa sata ja kukkimisvaiheen tuoksu on varsin viehättävä, hento mutta niin ihana. Jos on sattunut käymään etelässä appelsiinipuun kukkimisen aikoihin, niin aivan samanlaiset tuoksut leijuvat, unohtumattomat siis.

 

Sitrukset tykkäävät hiukan happamasta alustasta, joten jos vaihtaa multaa, kannattaa pitää tämä mielessä. Kuivuminen on myös pahasta, joten kannattaa kastella tasaiseen tahtiin, vettä ei kuitenkaan saa jäädä alustalle seisomaan. Kukinta- ja hedelmävaiheessa pitää myös lannoittaa säännöllisesti. Talvettaminen on hiukan haasteellista, sillä sitruspuu tarvitsee paljon valoa ja viileän paikan, kesällä sen voi viedä ulos suojaisaan, aurinkoiseen paikkaan kunhan muistaa kastella säännöllisesti. Jotkut käyttävät pienet hedelmät marmeladin tekoon, mutta yksinään ne ovat hiukan liian happamia, kannattaa siis yhdistää mukaan appelsiinia tai mandariinia. Itse ajattelin koristella näillä pääsiäisen limejuustokakun. Tämän sitruspuun omistajalla näyttää olevan rasittavan kaupunkireissun jälkeen hiukan tavallista tyytyväisempi ilme, mikä saalis.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11859