Viikko 11: Parempaa perunaa rommilla ja salvialla maustetun ulkofilepihvin kera

 

Ihana viikonloppu, puita liiteriin, vaatekaappia kevätkuntoon, mukavaa yhdessäoloa, muuttohommia ja herkullista ruokaa tietenkin. Ensi viikon agendana on veroilmoitukset kuntoon ja se tietää montaa kahvikupillista ja tuskan hikeä. Onneksi olen jo tehnyt asian eteen tosi paljon, loppusilausta vaille siis. Työtila on pienen kaaoksen ja mullistuksen tilassa, siitä taidan kirjoitella oman stoorinsa, kunhan saan paikat kuntoon. Koneet ja vehkeet on ollut osittain pakko uusia ja kuten tiedätte tällaisten asioiden on tapana paisua kuin pullataikina. Kun kaiken pitäisi näyttää kohtalaisen hyvältä myös silmään, ei ole helppoa.

Sitten ruokatouhuihin. Meillä oli tässä muutaman vuoden varsin pastantäyteistä elämää, sillä se on poikien lempparia ja jonkun aikaa on jo kaivannut selvästi jotain vaihtelua. Syksyllä havahduimme siihen, ettei keitettyjä perunoita oltu syöty pitkään aikaan, niinpä niitä onkin tehty sen jälkeen tasaiseen tahtiin. Peruna on noussut tauon jäkeen uudeksi suosikiksi ja siitä saa hyvin monipuolisesti erilaisia ruokia aikaiseksi. Jotenkin tuntuu että se on uudessa nousussa ihan yleisestikin kaiken parjaamisen jälkeen. Edullinen, täyttävä ja monipuolinen raaka-aine.

Keitettyjä perunoita tehdään usein niin iso satsi, että ylimääräisistä saa seuraavana päivänä kuorrutettuja uuniperunoita. Perunat painetaan littanaksi, hiukan voita ja smetanaa päälle, tuhdisti paistettua pekonia, sipuleita ja päällimmäiseksi parmesaania ja buffalomozzarellaa. Uuniin sen verran että pinta tulee kauniin ruskeaksi ja perunat lämpiävät hyvin. On muuten niin herkkua.

Nämä kuorrutetut perunat menevät ihan sellaisenaankin hyvän salaatin kera, mutta jos haluaa jotain lihaa, sopivat nämä rommiset ulkofilepihvit hienosti kaveriksi. Pekonin voi jättää näistä pois jos tuntuu, että sitä on liikaa. Pihvit maustetaan suolalla sekä mustalla pippurilla ja pyöräytetään kuumassa paistinpannussa voin kera. Pihvien ympärille kääritään pekonia, asetellaan paistovatiin ja sekoitellaan kastike kermasta, rommista, salvianlehdistä sekä parmesaanista. Mausteeksi laitoin vaan tuon suolaripauksen ja mustaapippuria, toimi oikein hyvin rommin kanssa, eikä enempää maustetta kaivattu.

 

Kuorrutettu uuniperuna

Ainekset

8 kpl isoja perunoita keitettynä

30 g voita

3/4 dl smetanaa

2 pkt pekonia

1 kpl sipulia

3 kpl valkosipulinkynsiä

1 tl paprikamaustetta

3/4 dl parmesaaniraastetta

2 kpl buffalomozzarellaa

Tee näin:

Painele keitetyt perunat varovasti litteäksi. Lisää perunoiden keskelle nokare voita ja lusikallinen smetanaa. Paista pekoni rapeaksi sipuleiden ja kanssa, lisää joukkoon paprika. Lisää seos perunoiden keskelle smetanan päälle, ripottele päällimmäiseksi ensin parmesaania ja sitten mozzarellaviipaleet. Paista 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11839