Viikko 22: Mehevä nakkikeitto

Suvivirsi on soinut ja kesäloma virallisesti alkanut. Pari päivää olen yrittänyt palautua makaamalla auringossa ja voi miten se hellii ihanasti. Jotenkin parina kesänä on ihan päässyt unohtumaan millaista kesä voi parhaimmillaan olla. Nyt tuulee niin, että auki olevat ikkunat helisevät ja pyykit kuivuvat hujauksessa. Hameenhelmat vaan hulmuavat fillaroidessa, vielä kun tulisi hiukkasen vettä, olisi maailma mallillaan.

Meillä keskimmäinen aloitti jo viime viikolla kesätyöt ja Ukkokin vielä työskentelee muutaman viikon ennen lomailua, niinpä ruuan menekki on hurjaa ja sen huomaa heti, kun pojat eivät enää syö yhtä ateriaa koulussa. Kesätyöläiselle pitää myös olla eväät tehtynä, tosin eilenkin hän väsäsi ihan itse spagettipataa eväskippoihin. Olen yrittänyt opettaa, etten toimi täällä kotosalla minään huushollerskana ja pojat tekevät paljon itsekin ruokaa kaikki kolme, nuorimmainen tosin vielä vähäisemmässä määrin. Silti saa kantaa kaupasta kassit vääränä tarvikkeita ja puhelimeen kilahtelee viestejä tuo sitä ja tuo tätä. Ovat oppineet, että muistini ei kuitenkaan pelaa ja paras laittaa mustaa valkoisella.

Nakkikeitto kuuluu meillä kesäruokiin, sillä se on helppo valmistaa ja sitä voi kukin lämmitellä omaan tahtiinsa. Höyryävän kuuma keitto  sopii tällaiseen hiukan vilpoisempaan päivään mainiosti. Tässä keitossa on jo tuoreet yrtit omalta maalta ja yrttien keruu onkin ehkä se paras osa ruuan valmistusta. Melkein tulee sellainen runsaudenpula, kun haluaisi laittaa joka ruokaan ihan joka sorttia. Basilika saa ilahduttaa keittiön ikkunalla, sillä sitä en ole ulos uskaltanut viedä, ottaa niin helposti nokkiinsa kylmästä ja tuulesta.

 

 

Mehevä nakkikeitto

Ainekset

3 l vettä

12 kpl perunaa

4 kpl porkkanaa

1 dl lanttua kuutioituna

1 kg nakkia

450 g savusuikaleita

800 g yrttimaustettua tomaattimurskaa

3 kpl sipulia

3/4 dl tuoretta basilikaa silputtuna

3/4 dl persilijaa

0,5 tl mustaapippuria

3-4 rkl vasikan fondia

0,5 rkl nestemäistä valkosipulia

3 tl suolaa

1 rkl rosmariinia silputtuna

1 rkl savupaprikaa

1 rkl srirachaa

Tee näin:

Laita vesi kiehumaan, kuori ja suikaloi perunat, porkkanat ja lanttu, laita kiehumaan. Lisää joukkoon tomaattisose sekä mausteet. Viipaloi nakit ja ruskista pannulla, lisää keittoon. Lisää myös savusuikaleet. Kuori ja silppua sipulit ja kulota voissa pannulla, lisää keittoon. Silppua yrtit ja lisää keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11524