Savuporoa saaristolaisleivällä

Että nautin tuosta sateen äänestä, kaikki mikä ei tule alas lumena on ihan jees. Kevät on viikon verran keskimääräistä jäljessä, mutta pian se kiinni otetaan, jos kelit ovat tällaisia. Vesisade sulattaa viimeisetkin lumet nopeasti ja sitten onkin luvattu aurinkoa ja lämmintä. Eilen katsastin yrttilaatikoita, jotka ovat keskeltä vielä paksun lumen ja jään peitossa, mutta sieltä vaan minttu jo lykkää reunoilta vihreää. Ihan olisi saanut salaattiin tai juomiin jo tuoretta minttua, uskomattoan sitkeä kaveri. Siksipä sitä ei kannata laittaakaan minkään muun kaveriksi, vaan yksinään laatikkoon ja mieluusti niin ettei leviä pidemmälle, muuten saa ikuisen riesan itselleen.

Pakkasten tyhjentäminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt, jotta kesällä on sopivasti tilaa uusille säilöttäville. Meillä ei ole mansikkaa enää kuin muutama purkki valtavan kiisselivimman takia, mutta puolukoita sen sijaan löytyy vielä useampi pussillinen.  Olen usein tehnyt puolukoista raikasta kesämehua, voisin laitttaa siitä ohjeen tännekin. Nyt kuitenkin ollaan syöty puolukoita savuporon kanssa. Sopivat hyvin yhteen ja tällä kertaa savuporoa löytyi saaristolaisleivän päältä. Katso huippuhyvän leivän ohje ja tee muutama vaikka sinne pakkaseen sopivaa hetkeä odottamaan, tämä ei nimittäin pakkasesta ota itseensä. Linkistä löytyy myös savulohitahnan ohje. Savuporotahna on kuitenkin tällä hetkellä lempparini ja koska en voi sitä leivän päällä syödä, laitan tahnaa uuniperunoihin.

 

Savuporolevite

Ainekset

120 g smetanaa

120 g tuorejuustoa

120 g savuporoa pieninä viipaleina

1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

2 rkl silputtua persilijaa

0,5 tl rosepippuria murskattuna

0,5 tl mustaapippuria

1 kpl punasipulia silppuna

Tee näin:

Silppua sipuli aivan pieneksi silpuksi, silppua myös rosmariini pieneksi ja suikaloi savuporo pieniksi paloiksi, sekoita täytteen ainekset ja lisää tarvittaessa mausteita. Levitä saaristolaisleivän päälle tai käytä uuniperunan täytteenä. Koristele leivät persilijalla ja puolukoilla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11476