Viikko 15: Tomaattinen nyhtöpossukeitto

Onko nyhtöpossu teillä jo taaksejäänyttä elämää? Meillä ei, uunissa pitkään haudutettu possu on mitä mahtavin raaka-aine erilaisiin ruokiin ja tunnustan, että toisinaan napostelen Kivikylän nyhtöpossua suoraan purkista isompaan nälkään. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tämä possu on saavuttanut viime vuosina suorastaan hykerryttävän suosion, harmi vaan, että monet jutut matkustavat hetken aallonharjalla jäädäkseen sitten seuraavien varjoihin, meillä nyhtöpossua on kuitenkin tehty aina ja tehdään jatkossakin, trendeistä viis.

Viikonloppuisin tulee tehtyä nyhtöpossua pitkän kaavan mukaan hyvin maustaen itse, mutta välillä korvaan sen valmiilla paketilla kaupan hyllyltä.  Ei joka välissä vaan pysty olemaan mikään tehopakkaus ja varsinkin tuo Kivikylän possu on herkkua ja lähiruokaa tietenkin. Se sopii munakkaaseen, lämpimiin leipiin, pizzaan, hampurilaisiin, lämpimiin salaatteihin, kastikkeisiin ja vaikka mihin, myös keittoihin.  Keitot sopivat mielestäni jokaiseen vuodenaikaan ja vielä näin keväällä kaipaa keitossa kunnon aineksia, kesää kohti sitten hiukan keittoja.

Keitto on kiireisen arjen pelastus, sillä sitä voi tehdä isommankin määrän kerralla ja lämmitettäessä maut vain paranevat. Tässä keitossa ei ole mitään erityistä jujua vihannestenpiilotuksen lisäksi, vaan perunan, paprikan, sipulien ja kesäkurpitsan kaveriksi on yksinkertaisesti lisätty possua ja hyvät mausteet. Mikäli possusi on maustettu jo aikaisemmin, lisää ohjeessa olevia mausteita vähän vähemmän. Ja hei, tämän kanssa sopii maailman parhaiten paahtoleipä, joka on yltä päältä hierottu valkosipulilla, päälle on raastettu kaikki jääkaapissa lojuneet juustonkannikat ja sitten käytetty uunin kautta pöytään. Rapsakka juustoleipä on höyryävän kuuman keiton kanssa herkkua.

 

Tomaattinen nyhtöpossukeitto

Ainekset

2 l vettä

12 kpl perunoita

1 kpl kesäkurpitsaa

2 kpl oranssia suippopaprikaa

2 kpl sipulia

4 kpl valkosipulinkynsiä

3 rkl vasikanfondia

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl tabascoa

1 rkl balsamicoa

750 g Mutti säilöttyjä tomaatteja

500 g nyhtöpossua

1 tl suolaa

2 dl tuoretta persilijaa silputtuna

Tee näin:

Kuori perunat, laita veteen kiehumaan. Kuutioi kesäkurpitsa ja viipaloi paprika, kuullota sopivasti pannulla voissa, siirrä kattilaan. Kuullota silputut sipulit ja siirrä kattilaan. Kaada kattilaan tomaatit liemineen sekä mausteet. Lisää nyhtöpossu sekä silputtu persilija ja anna kiehua kypsäksi. Tarkista maku ja lisää mauseita tarvittaessa.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11450