Ystävänpäiväleivokset ruusuisella vadelmatäytteellä ja kettukarkkimarmorilla

Nämä leivokset on varsin helppo valmistaa mutta haastavampi syödä. Vierestä seurailin nuorten herrojen leivosten syöntiä ja totesin, ettei ollut ihan kahvilakelpoista, ei ainakaan ranskattaren mielestä. Tämä  leivonnainen mille feuille eli napoleoninleivos on erittäin suosittu leivonnainen Ranskassa. Sen sijaan sen virallisesta alkuperästä ei ole ihan tarkkaa tietoa, mutta sen ajatellaan tulevan Italiasta ja nimi juontaa juurensa Napolista, eikä niinkään Napoleonista. Suomessa leivoksesta käytetään myös nimitystä tuhatlehtileivos syystä, että tämä on useista kerroksista koostuva voitaikinaleivonnainen. Täyte on yleensä valmistettu kermasta ja kuorrutteena on ranskalaiseen tapaan suklaata tai myös sokerikuorrutetta, jossa on marmorikuvio. Räpsööläinen tuhatlehtileivos sisältää ruusuista vadelmatäytettä ja saa marmorinsa kotimaisista kettukarkeista.

Tein leivoksesta helposti toteutettavan version ja parilla kikalla saa kaiken näppärästi onnistumaan. Leivoksissa on käytetty valmista voitaikinaa. Paista taikina kahden leivinpellin välissä niin se ei pääse nousemaan liikaa, pysyy tasaisena ja levyjä ja on helpompi koota päällekkäin. Lisää täyte vasta kokonaan jäähtyneiden voitaikinalevyjen väliin. Sipaise täytettä myös ylimmäisen levyn päälle ohuelti ja kokoa siivutetuista kettukarkeista haluamasi marmorointi leivoksen päälle. Näin sinun ei tarvitse suttailla tai pelata valuvan ja sotkuisen sokerikuorrutteen kanssa. Kokoa leivos juuri ennen tarjoilua, muuten se pehmenee ikävästi.

Tuhatlehtileivos

Ainekset (6 annosta)

500 g voitaikinaa

1 prk vispikermaa vatkattuna

1 prk mascarponea

1 dl vadelmahilloa

1-2 rkl sokeria

0,5-1 tl ruusuvettä

1 pss Fazer kettukarkkeja

Tee näin:

Sulata voitaikina, leikkaa palat ensin puoliksi ja sitten vielä puoliksi, laita palat leivinpaperille, päälle toinen leivinpaperi ja päällimmäiseksi toinen leivinpelti. Näin palat eivät nouse liikaa, eivät kupruile ja pysyvät tasaisena. Paista paketissa olevan ohjeen mukaan. Jäähdytä hyvin. Vatkaa purkki kermaa, lisää siihen mascarpone ja vadelmahillo sekä sopivasti ruusuvettä. Lisää tarvittava määrä sokeria. Pursota tai sivele täyte voitaikinapalojen väliin, laita kolme palaa aina päällekkäin. Sivele täytettä hiukan päällimmäisen palan päälle ja tee siivutetuista kettukarkeista haluamasi marmorointi. Täytä leivokset juuri ennen tarjoilua.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11423

2 kommenttia

2 pingiä

    • Clara on 12.2.2018 at 19:49

    Kuulostaa tosi ihanalta? täytyypä kokeilla! Ruusuinen täyte kuulostaa hyvältä yhdistettynä hieman suolaisiin voitaikinalevyihin?

    1. Hienosti analysoitu, juurikin tuo on varmasti se syy, miksi nämä maistuvat kerrassaan ihanilta ♥.

Kommentit eivät ole päällä.