Luonnon omat huumausaineet, tuoksuvat ja maistuvat tuoreet yrtit

Tuoreyrtit antavat ruokaan sellaista aromaattisuutta ja väriä, mitä ei voi millään korvata. Harmillista kyllä meillä on talvisin ongelmana ollut se, että yrtit on käytettävä nopeasti, sillä ne eivät selviä ikkunalaudalla vähässä valossa kovinkaan pitkään. Täältä saaresta saa vain basilikaa ja persilijaa, muut pitää hakea pidemmältä ja eilenkin tulin kaupungista ison yrttikassillisen kanssa. Olen etsinyt sopivaa kasvatussysteemiä, jossa yrtit viihtyisivät, lukenut vertailuja ja käynyt jo kaupassakin hiplaamassa, mutta aina yrttikasvattamot ovat jääneet kaupan hyllylle lähinnä ulkonäöllisistä seikoista johtuen. Haluan silputa paljon yrttejä ruokiin, sillä ne korvaavat meillä ruuanlaitossa kaikki teolliset mausteseokset, joita en voi käyttää.

Joulukuussa tilasin Nelsonin kukkavaloja lähinnä kaktuksille sekä isoille palmuille ja kuin vahingossa yrtit päätyivät keittiön sivutasolle kaktusten seuraksi. Ukko asenteli valot hienosti juuri oikeisiin kohtiin ja nyt yrtit viihtyvät pidemmän aikaa hengissä ja kerkiävät kasvaa uutta versoa käyttöjen välillä, satoisa keittiöpuutarha on jossain määrin mahdollinen siis talvellakin. Yrtit tarvitsevat todella paljon vettä päivittäin, mutta se ei ole ongelma, kunhan muistaa hoitaa kastelun heti aamulla ettei unohdu. Ne myös rakastavat muutamaa suihkausta vesipullosta ja suihkuttelun hoidankin kastelun yhteydessä. Yrttikasvattelijan kannattaa myös tarkistaa ettei ikkunasta vedä, sillä monet yrtit ottavat kylmästä vedosta itseensä. Leikatun yrtin tuoksu ja maku keskellä pimeää ja kylmää talvea on huumaava, luonnon omaa huumausainetta. Jotkut uskovat, että yrteillä on myös mielialaa kohentava vaikutus ja rosmariinia voikin sipaista korvan taakse mielialaa kohentamaan. Pitäisiköhän kokeilla?

SUOSIKKINI:

  • TIMJAMI, timjamia löytyy meiltä kesäisin yrttilaatikoista useampaakin sorttia, mutta talvisin kaupasta ostetaan yhtä ja samaa lajiketta. Timjamia meillä laitetaan keittoihin, pataruokiin, kasvisruokiin, perunaruokiin ja jopa makeisiin jälkiruokiin. Timjamin tuoksu on suosikkini ja tunnustan, että kesän kaipuussa käyn välillä hieraisemassa tuoksuvia lehtiä sormiini. Timjamia voi vapaasti sekoitella eri yrttien kanssa, mutta erityisen hyvin se sopii rosmariinin sekä valkosipulin kanssa. Timjamin voi lisätä ruokaan heti valmistamisen alkuvaiheessa.
  • ROSMARIINI on voimakkaan ja hallitsevan makuinen välimerellinen yrtti, joka sopii erityisen hyvin naudan- ja lampaanlihan sekä riistan kaveriksi. Se on myös mainio tuote lihojen marinointiin. Rosmariinia meillä laitetaan myös perunaruokiin sekä pienen pienenä silppuna kermavaahtoa maustamaan, sieniruokiin sekä leipätaikinaan. Rosmariini säilyy parhaiten ikkunalla myös vähässäkin valossa ja sopii parhaiten erilaisten sipulien ja persilijan kaveriksi. Mansikat ja rosmariini on muuten aika koukuttava yhdistelmä.
  • BASILIKA taitaa olla kaikkien suomalasiten suosikki ja sitä saa lähes joka kaupasta. Näin talvisaikaan vaan kannattaa laittaa basilika takin sisään, sillä se on erittäin herkkä pakkaselle. Basilikalla maustetaan kaikki italialiset ruuat eli tomaattiruuat, pastat, pestot ja salsat. Se sopii jauhelihan kaveriksi ja sillä on helppo maustaa myös salaatit ja salaatinkastikkeet. Miedon basilikan kaveriksi sopii hyvin valkosipuli, oregano, meirami, rosmariini, kynteli ja ajuruoho. Erityisen ihana basilikaversio on sitruunabasilika, jossa on sitruunan mieto maku ja tuoksu. Basilika lisätään ruokaan usein valmistuksen loppuvaiheessa tai vasta valmiiseen ruokaan.
  • RUOHOSIPULI eli ruoholaukka on miedon makuinen, pehmeästi sipulinen ja ruohosipulin avulla onkin helppo totutella pikkulapsia sipulin makuun. Ruohosipuli sisältää paljon C-vitamiinia ja rautaa. Se sopii ihan mihin tahansa ruokaan, johon halutaan mietoa sipulin makua, lisäksi se on kaunis koriste keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin tai salaatteihin. Ruohosipulia on myös ihana silputa leivän päälle ja salaatinkastikkeisiin.
  • SALVIA, hopeinen, samettilehtinen salvia on niin voimakas, että useimmiten sitä käytetään yksinään. Sitä käytetään kokonaisina lehtinä maustamaan rasvaista kalaa, makkaraa, tomaattia tai pastaa. Erityisen hyvin se sopii riistan ja lampaan kanssa. Meillä salvia maustaa myös grillattuja kanaruokia. Salvia sopii hyvin yhteen kaalin, tomaatin sekä sipulin kanssa. Jos haluat yhdistää salviaa jonkun muun yrtin kanssa, valitse rosmariini ja persilija.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11366