Viikko 5: Kermainen poronkäristys sienillä

Joskus yksinkertainen on parasta ja tämä pitää paikkansa myös poronkäristyksen suhteen. Liialla maustamisella menee hienot aromit hukkaan. Sipuli, herkkusienet ja kermakin taitavat jonkun mielestä olla jo liikaa. Poronkäristys on sellaista herkkua mitä toivoisi saavansa useammin, siis todella. Ukko osti työpaikan porokimpassa ivalolaista poron paistikäristyslihaa sekä poron kotasavupaistia, jota onneksi on vielä osa jäljellä.

Poro on sellainen otus, joka valitsee tarkkaan ne jäkälät, ruohot, lehdet ja sienet mitä suuhunsa laittaa, joten liha on varsin erinomaista ja siitä löytyy aito riistan maku parhaimmillaan. Poron liha on siitä mukavaa, että se kypsyy nopesti ja on mureaa. Paistan poronkäristyslihan aina sulana, joten jos tulee ostettua jäistä lihaa, niin sulatan sen aina ensin rauhassa jääkaapissa. Olennaista poronkäristystä tehdessä on se, että pannu ei ole liian täynnä lihaa, sillä silloin liha vaan kelluu omassa nesteessään ja lopputulos ei ole hyvä. Kuuma pannu, sopivasti voita ja lihojen ruskistus pienissä erissä nopeasti on hyvän poronkäristyksen salaisuus.

Sienet sopivat mielestäni poron kanssa mainiosti ja kun nyt ei ole metsäsieniä saatavilla, laitoin herkkusieniä. Rimmaavat hienosti poron maun kanssa ja antavat pienen lisäsäväyksen käristykselle. Poronkäristyksen kaveriksi voi tehdä ihan perunamuusia tai sitten hiukan vihreämpää versiota pinaattimuusia, basilikamuusia tai rucolamuusia.

Poronkäristys

Ainekset

250 g poronkäristystä

1 kpl sipulia

1 rasia herkkusieniä

4 dl kermaa

1 rkl asikanfondia

0,5-1 tl suolaa

0,25 tl mustaapippuria

Tee näin:

Jos poronkäristys on jäässä, sulata se rauhassa jääkaapissa. Viipaloi herkkusienet ja paista kuivassa pannussa sopivasti. Siirrä kasariin tai toiselle pannulle, lisää tyhjään pannuun reilusti voita ja paista silputtu sipuli. Siirrä sienien kanssa ja ruskista kuumalla pannulla poronkäristys osissa. Siirrä sienien kanssa samaan pannuun ja lisää kerma sekä mausteet, anna hautua jonkin aikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11253