Umbrialaista mökkimaisemaa ja focacciaa

Tästä kauneudesta ja tunnelmasta ei varmastikaan tarvitse tämän enempää mainita. Kuvat kertovat tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Umbrian maaseutua parhaimmillaan ja osa kuvista otettu mökin pihasta ja osa mökkiä ympäröiviltä teiltä. Täällä on kaunista kostea läpitunkematon aamu-usva, auringon nousu kukonlaulun kera aikaisin aamulla, keskipäivän kuumuus ja kuivuus, illan leppoisa viileys, hellivä tuuli, sirinä illan pimeydessä, ihan kaikki. Sadetta ei tosin taidettu nähdä kertaakaan koko reissun aikana. Jotenkin olimme aika hiljaiseen loma-aikaan liikeellä, sillä iso uima-allaskin oli kokonaan meidän käytössä, vasta viikon loppupuolella saimme toiseen mökkiin naapureita, ihanan rauhallista siis. Autenttisen tunnelman ja kauniiden maalaismaisemien johdosta Umbria meni ohi Gardan ja Venetsian.

Tänään on lämmitetty minestronea ja se on lämmitettynä vähintään yhtä hyvää. Kaveriksi löytyi vielä focacciaa, josta ohje jutun lopussa. Tämä ohje on juuri sopiva 60cm uunin pellille. Koska keitossa on jo niin paljon vihanneksia ja se on varsin runsas, ei focacciaan tehty mitään ihmeellisiä täytteitä. Toisesta puolesta löytyi minitomaatteja ja oliiviöljyssä uitettua rosmariinia, toisesta taas täytettyjä oliiveita ja oliiviöljyistä timjamia. Päälle kun ripottelee vielä hiukan sormisuolaa on tuloksena mainio minestronen kaveri. Focaccian onnistuminen perustuu hyvään taikinan nostatukseen ja laadukkaan oliiviöljyn käyttöön. Siihen on myös varsin helppo lisäillä omia suosikkiaineita punasipulia, homejuustoa, valkosipulia, aurinkokuivattua tomaattia, fetaa, mozzarellaa, parmesaania, kesäkurpitsaa ohuina viipaleina, salamia, paprikaa, pestoa, pinjansiemeniä, tummia viinirypäleitä tai tuoreita viikunoita. Jaa focaccia vaikkapa neljään lohkoon ja täytä kaikki eri täytteillä. Muista voidella koko komeus oliiviöljyllä ennen uuniin laittoa ja hiukan vielä uunista oton jälkeen.

Focaccia

Ainekset

5 dl lämmintä vettä

10-12 dl vehnäjauhoja

40 g hiivaa

2 tl suolaa

1,5-2 dl oliiviöljyä

1,5 rkl vaahterasiirappia

10 kpl minitomaatteja

10 kpl oliiveja

0,5 dl timjamia

0,5 dl rosmariinia

0,5 rkl sormisuolaa

Tee näin:

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, sekä siirappi ja suola. Kaada joukkoon jauhoja ja vaivaa hyvin, lisää lopuksi puoli desilitraa öljyä, vaivaa taikinaa usean minuutin ajan. Taikinan pitää jäädä tahmeaksi, mutta se ei saa tarttua sormiin. Laita taikina nousemaan puoleksi tunniksi lämpimään vedottomaan paikkaan liinalla peitettynä. Levitä kohonnut taikina pellille öljyn ja jauhojen avulla ja anna kohota vielä toisen puolituntisen verran. Liota rosmariini pienessä öljytilkassa ja pistele toiseen päähän focacciaa tomaattia ja levitä rosmariini, laita toiselle puolelle oliivit ja pienessä öljytilkassa pyöritelty timjami, ripottele päälle sormisuolaa ja laita focaccia valmiiksi lämmitettyyn uuniin 220 asteeseen noin vartin ajaksi. Ota kauniin vaalean ruskea focaccia pois uunista ja voitele päällinen lopulla oliiviöljyllä.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11071