Viikko 1: Sweet chili -lohi ja valkosipuliset kermaperunat

Välillä ruudun tällä puolella on vaikea tietää mitkä asiat siellä päässä kiinnostavat. Yritän aina poimia ne reseptit, jotka ovat keränneet eniten lukijoita ja joita etsitään kerta toisensa jälkeen ja niiden perusteella sitten tehdä johtopäätöksiä. Arkiruuat ovat yksi suosituin kategoria. Joulukalenterin teko on joulukuussa aikamoinen ponnistus, kun uusia juttuja pitää olla joka päiväksi, mutta jotenkin tykkään siitä, sillä se on niin selkeää ja säännönmukaista. Niinpä päätin aloittaa koko vuoden mittaisen ruokakalenterin, jossa joka sunnuntai tarjotaan seuraavaksi viikoksi arkiruokaa helposti ja yksinkertaisesti. Joko ihan uusia reseptejä, sopivaksi koottuja vanhoja suosikkeja tai uudistettuja versioita vanhoista. Joka tapauksessa niin että niiden olisi tarkoitus helpottaa teidän seuraavan viikon ruokien miettimistä ja kaupassa asiointia. Otsikoin nämä viikko 1, viikko 2, viikko 3 systeemillä, niin ne ovat helposti löydettävissä myöhemminkin googlen kautta (kirjoittamalla tyrniä ja tyrskyjä viikko 1).

Ensimmäisen viikon aloittaa sweet chili -lohi ja kermaperunat. Suoraan sanottuna rakastan helppotekoisia kalaruokia, jotka voi viiden minuutin valmistamisen jälkeen lykätä uuniin ja jos kokoa on tarpeeksi, riittää ruokaa useampana päivänä. Tämä on myös tosi ihanaa ruisleivän päällä ja salaatissa. Kala suolataan ja pippuroidaan, kastikkeeseen sekoitetaan muutama aine ja se levitetään kalan päälle, limeviipaleet lisätään lopuksi makua antamaan. Kermaperunoiden teossa menee hiukan enemmän aikaa perunoita kuoriessa ja pilkkoessa, mutta tuoreesta perunasta tehtynä tulee myös kunnon maku. Teen nykyään aina kermaperunat keittämällä niitä kermassa ensin kattilassa tai pannussa ja vasta sitten laitan ne vuoassa uuniin. Näin perunoista tulee todellakin sopivan pehmeitä ja herkullisia, eikä laatikko kuivu pinnalta kuumassa uunissa. Kun perunat ovat puolikypsinä vuoassa, voi ne laittaa kalan kanssa samaan aikaan uuniin ja ruoka on samaan aikaan valmiina. Valkosipulisten kermaperunoiden ohje löytyy tästä.

Herkuttelija nauttii lempeän tulisen kalansa viinirypälesalaatin kera ja keventäjä puolestaan silppuua kalalle kaveriksi kasan vihanneksia ja sekoittaa kevyen kastikkeen kermaviilistä, ruohosipulista, sitruunanmehusta sekä ripauksesta sokeria.

Sweet chili -lohi

Ainekset

1 kpl isoa lohifilettä

1 dl sweet chili -kastiketta

2 kpl limeä

2 rkl tomaattipyrettä

2 kpl valkosipulinkynsiä hienonettuna

1 rkl soijakastiketta

1 tl suolaa

0,5 tl pippurisekoitusta

Tee näin:

Suolaa ja pippuroi lohifile, sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja levitä kalan päälle. Viipaloi lime ja levitä viipaleet kalan päälle, paista kypsäksi 200 asteessa fileen koosta riippuen 20-30 minuuttia.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/11005