Jouluolusia

Perheen vanhempi miesväki on testaillut jouluoluita saunoessaan sekä ruuan kera ja jotain kommentteja olen yrittänyt napata muistiin. Joulu- ja talvioluet ovat mainioita myös ruuan laittoon ja varsinkin lihapatojen yhteydessä toimivat hienosti. Verotankin varastoja tasaiseen tahtiin.

Prykmestar jouluolut on nelisen vuotta vanha tuote, joka syntyi talvioluen rinnalle. Vaalean savuoluen raikkaassa maussa yhdistyy pils-oluen puhtaus ja oluen valmistuksessa käytettyjen savumaltaiden aistikas aromi. Tämä siis sopii paremmin kuin hyvin kinkun, kalkkunan ja savukalojen kumppaniksi. Tämä hyvä joulupöydän ruokaolut on hurahtanut meillä myös ainakin kerran lihapataan makua antamaan.

Saimaan Juomatehtaan jouluolut saa pisteitä kauniista väristä, vaahto on lyhyt ja maku makean maltainen. Sopiva saunaolut. Saimaan Juomatehtaan oluet syntyvät aurinkoenergiaa ja EKO-energiaa hyödyntäen. Pyynikin Käsityöläispanimon tumma juhalolut on lähes mustanpuhuvan värinen tummalla pitkäkestoisella vaahdolla. Maku maltaisen paahteinen, pehmeä ja aavistuksen karamellinen, suklaatakin löytyy. Hartwall Lahden erikois jouluolut on keskitäyteläinen, tumma ja samettinen täysmallas lagerolut. Väri on hyvin tumman punaruskea, vaahto tiivis, maku kuitenkin hiukan vaisu, vaikka jonkinlaisia sävyjä onkin aistittavissa. Mukavan pehmeä ruokajuoma ja Ukon mielestä näistä kolmesta paras.

Stadin Panimon joulukinkkuportteri on ihanan retrohenkisessä pullossa, eikä makukaan jätä kylmäksi. Tummanruskea olut, lyhytkestoinen vaahto, tuoksu miellyttävä paahteisen ja suklaisen hiukan savuisenkin sekoitus. Portteriksi maku tosin hiukan kevyt, mutta runsas, vahvuuteensa nähden hyvä ja sopiikin kinkun pariksi oikein hyvin.

Samuel Adams Winter Lager on kuparinruskea, miedosti humaloitu ja pehmeä. Tämä jouluolut on maustettu appelsiininkuorella, inkiväärillä sekä kanelilla. Balanssia kuitenkin löytyy ja viimeisenä suuhun jää maistumaan kevyt inkivääri. Makunsa puolesta sopii kaveriksi vaikka porkkanakakulle, piparkakuille tai jouluisalle omenapiirakalle.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10936