Joulukuu 22: Perinteiset jouluherkut

Täällä leijailee ihana lanttulaatikon tuoksu, eilinen päivä meni laatikkopuuhissa ja tämä aamu alkoi lihapullilla ja rosollin teolla.  Perinteinen lanttulaatikko on anopin vanha ohje, jolla tulee maailman paras lanttulaatikko. Idea on siinä, että lanttuja keitetään monta tuntia niin että ne ovat ihan kullankeltaisia ja pehmoisia, näin laatikkoon tulee huippuhyvä maku. Sitten vaan sekaan siirapit, munat, kermaa, voita, mausteita ja vuokaan. Laatikot muhivat vielä uunissa parisen tuntia. Tunnustan, että söin jo eilen yksinäni ihan vaan maistamisen varjolla puolen laatikkoa ja totesin, että kyllä tämä vaan hyvin kelpaa. Lanttulaatikko on yksi joulusuosikkini sitä menee lämpimänä ja kylmänä, hiukan vaan haarukalla, pikkuisen vaan jääkaapista, kaiken muun ohella ja kilokaupalla. Edullinen ja herkullinen jouluruoka.

Ukko suuntaa itsensä piakkoin vielä saaren toiseen päähän kalakaupoille. Auvon kalatuotteet ovat ihan parhaita ja mitä Auvolta ei saa sitä ei tarvita. Niinpä joulun kalatarjottavat ovat niitä asioita, joita ei tarvitse sen enempää miettiä, suosittelen. Vanhanajan makaronilaatikko kuuluu myös joulupöydän pakollisiin ja sitä haluavat erityisesti pojat. Sen kanssa sopii mainiosti makuhermoja hivelevä lihapata, jota meillä on usein kinkun lisäksi.

Kinkun paistaminen on jokavuotinen traditionsa ja koska se tapahtuu vain kerran vuodessa, etsitään sitä ohjetta joka joulu yhdestä jos toisestakin paikasta ja niitähän piisaa. Meillä on yleensä 6-8 kilon tuorekinkku ja sen paistamiseen meneekin sitten koko päivä. Kinkku otetaan pari tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön ja asetetaan paistimittari paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Kinkun pinta kuivataan, verkko jätetään paikoilleen ja kinkku asetetaan paistipellille silavapuoli ylöspäin. Sisälämpötilan pitäisi olla kymmenisen astetta, kun kinkku laitetaan uuniin. Kinkku laitetaan kuumaan uuniin ja paistetaan miedossa lämmössä. Pellille laitetaan lasillinen vettä ja huolehditaan, että sitä on koko paiston ajan pellillä. Itse laitan ensimmäiseksi puoleksi tunniksi kinkun 150 asteeseen ja sen jälkeen 120 asteeseen. Kiertoilmaa käytettäessä lämpötilan voi säätää vieläkin matalammaksi. Mittarista kannattaa seurailla tilannetta ja kinkkua paistetaan kunnes lämpömittari on 75-77 astetta, jos pitää ylikypsästä kinkusta, voi lämpötilan antaa nousta 80 asteeseen. Jäähtyneestä kinkusta poistetaan verkko ja kinkku kuorrutetaan. Meillä laitetaan perinteisesti sinappia ja päälle korppujauhoja, jonka jälkeen kinkkua pidetään 225 asteessa kymmenisen minuuttia.

Rosollista voi taiteilla vaikkapa pikkuisen rosollikakun kakkuvuoan avulla. Pilko rosolliin haluamasi ainekset, keitetyt porkkanat, punajuuret ja silputut sipulit. Vuoraa pieni kakkuvuoka kelmulla ja painele salaatti hyvin vuokaan. Kippaa varovasti kakku tarjoilulautaselle ja koristele kermavaahdolla sekä puolukoilla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10915