Joulukuu 12: Tammisaaren vanhanajan joulumarkkinat

Lauantaina vietin päivän varsin mukavien bloggarikollegoiden seurassa kierrellen useammassa paikassa ja aina välillä hiukan herkutellen. Tällaiset reissut ovat ihan helmiä. Tämä Tammisaari osui ja upposi, sillä niin kotoisalta tuntui. Kova merellisen tuulen tuiverrus ja vanhat korttelit sekä talot muistuttivat rannikkokaupunkien idyllistä ja Reposaaresta tietenkin. Tammisaaressa tosin on jonkun verran enemmän asukkaita ja enemmän myös nähtävää. Mikä parasta viikonloppuna Tammisaaressa oli juuri joulumarkkinat ja voi sitä ruotsin kielen sekamelskaa, sillä myyjiä riitti ihan Ahvenanmaalta saakka. Melkein kuin olisi ulkomailla ollut, pienen alkukankeuden jälkeen onnistui asioiden hoitokin ihan hienosti ja totesinkin Ukolle, että pitäisi lomailla Tammisaaressa pari viikkoa, niin lähtisi ruotsikin kulkemaan.

Kulkijoita riitti ihan aamuhämäristä saakka ja jouluisia kojuja oli koko iso torialue täynnä. Lisäksi ympäristöstä löytyi kivoja sisustusputiikkeja jouluisissa tunnelmissa ja nähtävää riittikin useammaksi tunniksi. Suosittelen kiertelemään Raatihuoneen toria pidemmälle, sillä kauniita taloja on paljon vanhassa kaupungissa ja sieltä myös löytyy todella tunnelmallinen pieni Cafe Gamla Stan. Kom och mys i brasans sken! Sielläpä olikin kiva lämmitellä sisällä hellan lämmössä glögien ja piparien kera, kun oli ensin kylmässä tuulessa kävellyt.

Elsa Beskowin eriväriset tädit ruskea, vihreä ja violetti kiertelivät joulumarkkina-alueella Raatihuoneen torilla ja olipa täti ruskea saanut poliisinkin kainaloonsa.

Koko Tammisaaren keskusta on täynnä erilaisia käsityöpajoja, joista löytyy hienoa suomalaista käsityötä laidasta laitaan.

Lämpimiä joululahjoja löytyi huovutetuista versioista kirjoneuleisiin, säärystimiin, tupsupipoihin, pitkävartisiin sukkiin ja mekkoihin saakka.

Keskustan tuntumassa sijaitsee myös hauskaakin hauskempi kirpputorialue, jossa vanhoissa aitoissa ja päärakennuksessa on tavara jos toinenkin, eivätkä hinnat päätä huimaa. Myyjä kertoi, että joulumarkkinat ovat myynnin kulta-aikaa, sillä viluiset ihmiset käyvät ostamassa neuleita, pipoja ja hanskoja. Olin osannut varautua varsin vahvalla vaatetuksella, mutta yhdelle viluisalle kaverille löytyi hieno villaneule.

Käsitöiden lisäksi torilta löytyi metsän antimia sekä erilaisia säilykkeitä, naposteltavia, itsetehtyjä jouluherkkuja, glögiä, kalasäilykkeitä, kukkasia, kransseja ja asetelmia. Kaunista katseltavaa.

Pikku putiikkeja löytyi useita Suomen vanhimman kävelykadun Kuninkaankadun varrelta ja tämä kuva on Mysiga Hem -liikkeestä. Loistava palvelu, kivoja hiukan erilaisiakin juttuja ja edulliset hinnat. Persoonalliset unisiepparit pääsivät matkaan ja lähtivät parin ystävän unia pelastamaan. Joulupukin pussiin löytyi myös muutama kiva juttu.

Kahvitaukoa pidimme koko porukan kanssa Carl de Mumma -kahvilassa ihan Raatihuoneen torin laidalla, kahvilasta löytyy varsin viehättävä lasitettu ulkoterassi, josta voi seurailla torin tapahtumia tuulelta suojassa. Kahvilan alakerrassa sijaitsee leipomo ja tuoreen leivän ja pullan tuoksu onkin aika houkutteleva. Sahramilla maustetut Lucia-pullat sekä kotoisat täytetyt sämpylät tekivät kauppansa ja täydellä vatsalla oli kiva jatkaa Tammisaaren kiertelyä. Carl de Mumma näytti selvästi olevan paikallistenkin suosiossa, eikä ihme, kotoisa tunnelma ja houkuttelevat vitriinit kyllä saavat poikkeamaan kerran jos toisenkin.

Så roligt att se du igen, totesi joulupukki minulle…niinköhän paljon olin kerinnyt jo joulupukin kanssa törmäilemään vai liekö ollut pukilla hiukan huono näkö. Lystikäs herra joka tapauksessa.

Sitten vielä museoalue EKTA, jossa pääsee tutustumaan alueen historiaan ja jouluiseen näyttelyyn. Itse tutustuin keltaisen Porvaristalon uumenissa joulun valmisteluihin vanhaan malliin. Varsin ihastuttavasti toteutettu näyttely. Alueelta löytyy myös Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta esittelevä osasto. Pankaas poiketen Tammisaaressa, varsinkin Helsingistä ja Turusta matkaa on vain tunnin verran ja pidemmältäkin kannattaa lähteä ajelemaan varsinkin kesäaikaan. Reissun tarjosi meidän bloggariporukalle Lumo ja meillä oli mukana aivan mahtava opas Tuula Kleiman, erityiskiitos hänelle. Voitte käydä tutustumassa matkailuaiheisiin www.visitsouthcoastfinland.fi. Näitä vinkkejä ei ole koskaan liikaa.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10805