Joulukuu 11: Loimulohikeitto

Tässä kohtaa joulukuuta on hyvä hiukan keventää ja nauttia kaikkia niitä talvisia ruokia, joita ei sitten joulunaikaan tule syötyä. Yksi lempiherkkuni on savulohikeitto, jonka teen aina lämminsavulohesta. Tällä kertaa kuitenkin ostin loimulohta erään mukavan kotaillan inspiroimana ja kyllä tulikin hyvää. Makua tähän keittoon antoi iso kasa tuoretta ruohosipulia sekä valkosipulituorejuusto, kerrassaan herkullista. Ainekset ovat varsin yksinkertaiset ja maku silti taivaallinen. Tähän vielä kyytipojaksi edellisessä joulukalenteriluukussa ollutta saaristolaisleipää niin on saaristolaisolo huipussaan. Mikäli asustelet Porin seudulla, piipahda hakemassa kalasi Merimestan kalakaupasta Auvolta, parempaa et saa mistään. Lohikin on oikein lohta. Samalla voit saada hyvällä tuurilla Auvon kalapihvejä tai silakkapihvejä, jotka muuten ovat gluteenittomia. Meillä kalapihvit ovat aina varsinainen tappelun aihe, sillä niistä kootaan kalahampurilaisia ja jokainen tietysti haluaisi enemmän kuin yhden.

Savulohikeitto

Ainekset

2,5 l vettä

10 kpl perunoita

20-30 cm loimulohta

3 kpl porkkanoita

1 dl ruohosipulia

1 kpl punasipulia (ihan pienenä silppuna)

100 g valkosipulituorejuustoa

4 dl kermaa

50 g voita

2 tl suolaa

1 tl maustepippureita

Tee näin:

Kuori ja kuutioi perunat, viipaloi porkkanat, silppua sipuli aivan pieneksi silpuksi. Keitä vesi, lisää juurekset ja sipuli ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää kerma, tuorejuusto, ruohosipuli, kerma, voi, kala sekä mausteet, anna kiehua kypsäksi ja tarkista maku.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10798