Joulukuu 8: Appelsiinikaakao

Jos pitäisi kolme juomaa valita, joita loppuikänsä lipittelisi niin ne olisivat ehdottomasti kahvi, kaakao ja vesi. Tunnustan juovani kaakaota välillä myös kuulaina kesäiltoina ja koskaan en tee kaakaota kaakaojauhosta, vaan sulatetusta suklaasta. Tässä on käytetty tummaa suklaata, mutta välillä laitan puolet maitosuklaata ja puolet tummaa. Tämä kaakao on maustettu Cointreau-liköörillä, mutta yhtä hyvin mukaan voi puristaa tuoretta appelsiininmehua makua antamaan tai laittaa kaakaon sekaan teelusikallisen appelsiinimarmeladia.

Jotenkin nämä kahvit ja kaakaot ovat niitä arjen luksushetkiä, joista pitää ottaa kaikki irti. Juurikin juttelin jonkun kanssa, kuinka ihmiset juovat ne pakolliset kahvikupposensa kovassa kiireessä seisten ja touhuten sataa muuta asiaa sen sijaan että istuttaisiin rauhassa alas ja vietettäisiin pieni ansaittu lepotauko. Kahvit juodaan kupista sen enempää kaunistelematta, vaan miltä se kahvi maistuisikaan ohutreunaisesta kahvikupista oikein katetun pöydän äärellä. Onnellisia ovat ne, jotka osaavat juoda aamukahvinsa vaikka lehden kera rauhassa nautiskellen tai päiväkahvit iloisessa seurassa kauniiden astioiden ympäröimänä.

Appelsiinikaakao

Ainekset

2 dl vettä

100 g tummaa suklaata

1 kpl kanelitanko

5 dl täysmaitoa

3 rkl Cointreau-likööriä

1 dl kermaa (vaahdotettuna)

1,5 tlhunajaa

Tee näin:

Laita vesi, suklaa ja kanelitanko kattilaan ja anna lämmitä kunnes suklaa on sulanut, lisää maito ja anna lämmitä, mausta appelsiiniliköörillä ja hunajalla. Vatkaa kermavaahto vaahdoksi. Kaada kaakao laseihin ja kuorruta kermavaahdolla sekä kaakaojauheella.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10765