Marraskuista liharuokaa

Marraskuisten pimenevien iltojen iloksi tarvitaan kunnon liharuokaa, sopivan mehevää ja mausteista, tähän aikaan vuodesta ei kyllä salaatin rouskutuksella pärjää. Tämä kastike saa makunsa perinteisten ainesten lisäksi parmesaanista, punaviinistä, hillosipuleista ja säilykepaprikasta. Lisäksi joukkoon on hienonnettu kunnolla yrttejä ja koska possuakin on reilu kilo riittää tätä pariksikin päiväksi. Yllättävän pienillä muutoksilla saa ihan erilaista makua aikaiseksi.

Olen jo ihan joulufiiliksissä, se on ehkä ainoa keino selvitä tästä pimeydestä. Tänään olen kompannut joulutavaroita vintistä ja miettinyt mitkä menevät poistoon ja mitä vielä säästellään. Yllättävän lyhyt on ihmisen muisti, sillä joka vuosi löytää ihan unholaan painuneita koristeita. Joulukrääsä saa minut pahoinvoivaksi ja meillä onkin käytössä pääasiassa ikivanhoja lasipalloja ja käpyjä, vanhoja koristenauhoja, muutamia uudempia klassikoita ja jotain Mailegin tonttuja, jotka on ostettu kun pojat olivat pieniä. Kuusi on boikotissa astman takia ja sen tilalle tuli eilen uusi huonekuusi Terrasta. Taitaa olla tämän joulun hittikasvi, siihen tahtiin tuntuivat kuuset tekevän kauppansa. Edellinen on kasvanut komeasti ja tuntuu olevan aika helppohoitoinen, säännöllisesti vettä, eikä suoraa auringonvaloa. Eilen aloitin myös joululaulumusisoinnit ja sitä on sitten tiedossa viitisen viikkoa, huisin lyhyt aika siis. Nyt vaan täytyy ottaa loppukiriä monien työjuttujen kanssa, sillä kaikennäköisiä projekteja on menossa ja tulossa myös blogielämän puolella. Toivottavasti myös siellä ruudun toisella puolella uskallatte jo innostua j-sanasta.

Possunsuikalekastike

Ainekset

1,2 kg maatiaispossun kinkkusuikale

4 kpl sipulia (suikaleina)

5 kpl valkosipulin kynttä (silputtuna)

0,5 dl ruohosipulia (silputtuna)

2 rkl vasikan fondia

50 g parmesaania (raastettuna)

0,5 dl timjamia (silputtuna)

2 tl suolaa

1 tl rosmariinia

3 dl kermaa

2 dl vettä

3 dl punaviiniä

10 kpl hillosipulia

0,5 prk säilöttyä paprikaa

Tee näin:

Ruskista huoneenlämpöiset lihat sekä sipulit pannulla voissa. Kaada kattilaan, lisää vesi ja punaviini sekä mausteet ja feta, hauduta kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa raastettu parmesaani, kerma sekä paprikat ja hillosipulit. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10603