Dublin vol 1

Täällä Irlannissa on oleiltu nyt viikon verran ja täytyy sanoa, että kerrassaan mainio paikka. Meille on osunut loistavat säät ja vaikka täällä länsirannikolla sataa kolme päivää neljästä ja itärannikollakin joka toinen päivä ovat meidän sateet osuneet yökauteen ja sateenvarjoa ei vielä ole tarvittu. Aurinkokin on näyttäytynyt useampaan kertaan ja lämpöä on viidentoista asteen molemmin puolin. Kyllä tämä aina ne kotoisat lumikelit voittaa. Syksyn värejäkin löytyy vaikkei se vielä yhtä pitkällä olekaan kuin kotona. Dublinissa on paljon mielenkiintoista nähtävää, viehättävää rakennuskulttuuria, pieniä putiikkeja, gallerioita, trendikkäitä kahviloita, kauppahalleja ja ruokatoreja, hyvää syötävää ja tietysti pubielämää ja elävää musiikkia.

Dublin on suurkaupunki, joka on helppo ottaa haltuun kävellen. Kaikki olennaisimmat asiat ovat parin kilometrin säteellä ja jos vielä malttaa ottaa hotellin ihan keskustan tuntumasta, saa parissa päivässä hyvän käsityksen keskustan tarjonnasta. Hotellit ovat todella hintavia, ehkä kallimmaasta päästä, mitä muistuu mieleen. Me majailemme Temple Barin alueella Tempe Bar Inn -hotellissa Fleet Streetillä, josta on todella lyhyt matka molemmille puolille jokea. Liffeyn yli voi sujahtaa tuon tuosta kauniita siltoja pitkin. Vaikka hotellin hinta on kallis, on palvelukin ensiluokkaista. Elämää sykkivällä Temple Barin alueella kannattaa tosin varautua aikamoisen riehakkaaseen yöelämään, ei siis ole herkkäunisten paikka lainkaan. Täällä on pubeja pubin vieressä, nauretaan, lauletaan, tyhjennetään tuoppeja ja melu on sen mukaista. Täällä on erittäin ystävällistä väkeä joka paikassa ja ihmiset juttelevat mielellään niitä näitä ja heittävät omaa vitsiään.  Kuten erään pubin ikkunaan on kirjoitettu, täällä ei ole vieraita, on vain ihmisiä joita et ole vielä tavannut.

Dublinista löytyy myös kauniita puistoalueita, tosin näin syksyllä niiden parhaat palat ovat jo ohi, mutta katseltavaa riittää silti. Saint Stephens Green on yhdeksän hehtaarin puisto ihan keskustassa kiemurtelevine polkuineen ja ankkalammikkoineen. Runoilijoiden ja sankareiden rintakuvia riittää ja puisto onkin sunnuntaikävelijöiden suosiossa. Sen on aikoinaan lahjoittanut dublinilaisille Arthur Guinness. Phoenix Park on valtava puistoalue, jonka tutkimiseen ei yksi päivä riitä. New Yorkin keskuspuistoakin suurempi puistoalue kuului aikoinaan kuninkaan metsästysmaihin ja nykyään sieltä löytyy eläintarha, joka muuten on Euroopan vanhimpia, vanha presidentinlinna sekä valtaisa obeliski. Pienempiä puistoja löytyy sieltä täältä ja niissä on mukava viettää aikaa eväiden kera.

Mitä täällä sitten kannattaa tehdä. Se on tietysti omista intresseistä kiinni, mutta villavaatteita kannattaa ainakin ostaa. Ne ovat nimittäin paitsi tosi kauniita, niin kovassa huudossa maailmalla. Irlantilaisia neuleita ja villapaitoja löytyy joka mallia ja kuviota, pipot sekä hanskat ovat todella ihastuttavia. Olen nyt ostanut pipovarastoa useammallekin talvelle. Tupsullinen kudottu palmikkovillapipo ohuella fleecevuorella 14e, hinnat eivät siis päätä huimaa. Näitä on myös ilman vuorta, mutta kotipuolessa käy sen verran meren rannalla tuuli, että tuo fleese pitää viiman loitolla. Samaa sarjaa löytyy sitten erilaisia hanskoja ja sormikkaita sekä toinen toistaan kauniimpia villapantoja, näissä myös pehmeä fleese sisällä. Ja eilisen ajelun perusteella en ihmettele, että villaa löytyy, sillä joka paikassa pitkin saarta näkyy niitä söpösiä mustapäisiä lampaita.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/10482